Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Orosz színészeket találtunk az ukrajnai támogatásokat gúnyoló, állítólagos német videóban


Pillanatkép egy olyan videóból, amely állítólag Németországban készült, de amelyben orosz színészek szerepelnek, köztük Julija Konyuhova (középen) és Valentin Vorobjov (jobbra)
Pillanatkép egy olyan videóból, amely állítólag Németországban készült, de amelyben orosz színészek szerepelnek, köztük Julija Konyuhova (középen) és Valentin Vorobjov (jobbra)

A Kreml-párti közösségi médiában jelent meg egy videó, amelyet egyesek szerint egy német szélsőjobboldali párt készített, hogy tiltakozzon a jelentős segítség miatt, amelyet Berlin nyújtott Ukrajnának az orosz invázió kezdete óta. A Szabad Európa oroszként azonosította a klip szereplőit, ami arra utal, hogy hamisítványról lehet szó.

Egy provokatív videóban, amely július 26-án járta be a Kreml-barát közösségi médiát, egy német család – apa, anya, kisfiú – látható, amint otthon ülnek.

Szigorú arcú német katonák jelennek meg az ajtóban, és elkezdik elkobozni mindenüket, hogy támogatásként Ukrajnának adják, beleértve az anya fülbevalóját és a kisfiú malacperselyének tartalmát.

A katonák Volodimir Zelenszkij ukrán elnök portréját akasztják a család falára, és arra kényszerítik őket, hogy azt ismételgessék: „Heil, Zelenszkij!”

Témába vág: Megnéztük, mire használják Orbánékat az orosz állami médiában

Az egyperces film a végén arról informálja a nézőt, hogy Németország 2022 óta 22 milliárd euró (8,46 ezer milliárd forint) támogatást nyújtott Ukrajnának, majd azzal zárul, hogy a katonák elkobozzák a fiú plüssleopárdját is, utalva a korszerű Leopard harckocsikra, amelyeket Németország az elmúlt hónapokban Ukrajnába küldött. „Ha otthon vagy a NATO-ban, számíthatsz a NATO-ra az otthonodban” – figyelmeztet a klip.

Bár a videóban nincs információ arról, hogy ki készítette, a klipet terjesztő orosz közösségimédia-csatornák némelyike azt állította, hogy a szélsőjobboldali német politikai párt, az Alternatíva Németországért (AfD) volt. A videó ellenben nem szerepel a párt honlapján, sem a közösségimédia-posztjaiban.

Maga a videó sem említi az AfD nevét, és a párt honlapján sincs rá utalás. A Szabad Európa megkérdezte az ügyben az AfD-t, a párt viszont nem reagált rögtön.

A Szabad Európa orosz szolgálata – arcfelismerő szoftver segítségével – hivatásos orosz színészekként azonosította a klipben szereplőket. Az egyezések a lehető legmagasabb pontszámot kapták, ami kevés kétséget hagyott, és

határozottan arra utal, hogy a videó Oroszországban készült.

A klipben szereplő egyik német biztonsági ügynököt Igor Alekszejev orosz színész alakította.

Az apát Valentyin Vorobjov orosz filmszínész.

Vorobjov 2022 decemberében szerepelt egy Kreml-barát propagandavideóban, amelyben azt állította, hogy Európa megfagyna az orosz energia nélkül. Nem világos, hogy ki készítette a videót, amelyet a közösségi oldalakon is széles körben megosztottak.

Az anyát Julija Konyuhova színésznő játssza.

Konyuhova Instagram-fiókjának egy mára törölt bejegyzésében

azt állította, hogy a klipet az RT (a korábbi Russia Today) orosz állami televíziós csatorna készítette.

A színésznő ugyanebben a bejegyzésben azt írta, hogy a klipben szereplő kisfiút fia, Szvjatoszlav alakítja.

Amikor a Szabad Európa megkérdezte Konyuhovát a posztról, tagadta, hogy a fiók az övé lenne, és utána nem válaszolt az üzenetekre.

A német Bundeswehr-egység szigorú arcú női vezetőjének szerepét a videóban Julija Mandriko orosz színésznőre osztották.

A klip zenéje a The Diner együttes 2011-es Whistling March című dala.

A videó egy német házról készült, 2017-es, kereskedelmi célokra is felhasználható, generikus, úgynevezett stockfotóval indul.

A videót többek között Armen Gaszparján, Vlagyimir Putyin elnök közjogi tanácsadó tanácsának tagja, az RT orosz nyelvű szolgálata, a RuTube videómegosztó RuNews24 csatornája is újra közzétette. Utóbbi egyenesen azt állította, hogy a videót az AfD készítette.

A Kreml-barát Telegram-csatorna Osztasko! Vazsnoje, amelynek házigazdája az Egyes Csatorna állami televízió műsorvezetője, Ruszlan Osztasko, szintén publikálta a videót, és megjegyezte: „Azt írják, hogy a videót az Alternative für Deutschland párt tagjai készítették”, és hozzáteszi, hogy a klipben szereplő NATO-katonák „az ukroführer náci módon történő köszöntésére kényszerítik a családot”.

A Kreml-barát Komszomolszkaja Pravda bulvárlap haditudósítója, Alekszandr Koc Telegramra posztolta a videót, és „kiváló próbálkozásnak” nevezte „az információs háborúban”.

Témába vág: A magyarok ellen is sikeresen dúl az információs hadviselés, sokan teljesen el szakadtak már a legalapvetőbb tényektől is.

Stílusában és hangvételében a klip erősen hasonlít az elmúlt évek más, nyilvánvalóan Kreml-barát propagandatartalmaira. 2018-ban az elnökválasztáson való részvétel növelése érdekében terjesztettek anonim módon egy erősen homofób videót.

Ebben egy férfi álmodik, aki nem ment el szavazni. Álmában törvény által kötelezővé teszik a családoknak, hogy befogadják a melegeket, és „nevelőotthont” biztosítsanak nekik.

2020-ban Putyin országos népszavazást szervezett az alkotmány számos módosításáról, többek között a konzervatív társadalmi értékeket védő nyelvezetről. Ekkor is feltűnt egy homofób videó, amely az azonos nemű párok örökbefogadási lehetőségét támadta durván.

Ezt a videót a Szövetségi Hírügynökség (FAN) készítette. A szervezetet Jevgenyij Prigozsin irányította. A vállalkozó a Wagner zsoldoscsoport alapítójaként és az idén júniusi fegyveres kormányellenes lázadás vezetőjeként vált hírhedtté.

Írta: Mark Krutov és Robert Coalson.
XS
SM
MD
LG