Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Elhárított dróntámadások az orosz haditengerészet krími támaszpontja ellen


Orosz hadihajók Novorosszijszk kikötőjében 2023. július 30-án
Orosz hadihajók Novorosszijszk kikötőjében 2023. július 30-án

Személyzet nélküli, távirányítású hajókat semmisítettek meg péntekre virradóra a legnagyobb fekete-tengeri orosz haditengerészeti bázisnál a még 2014-ben illegálisan elcsatolt Krím félszigeten.

Az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy két tengeri drónt észleltek Novorosszijszk kikötőjének közelében; mindkettőt kilőtték.

Különböző Telegram-csatornákon korábban robbanásokról és fegyverropogásról érkeztek hírek.

A RIA orosz hírügynökség a Krasznodari terület kormányzóját, Venyamin Kondratyevet idézte, aki arról számolt be, hogy sem áldozatokat, sem anyagi károkat nem követelt a támadás.

A városban olajterminált működtető Kaszpi-tengeri Csővezeték-konzorcium ugyanakkor tudatta, hogy a hatóságok ideiglenesen teljesen leállították a hajóforgalmat a kikötőben.

Ehhez kapcsolódóan: Miért támogatjuk sokkal jobban Ukrajnát, mint Orbán Viktor szavai alapján bárki gondolhatná?

Moszkvai tájékoztatás szerint tizenhárom drónt szedtek le a nemzetközi jogilag Ukrajnához tartozó, de már lassan tíz éve megszállt Krím félsziget felett. Károkra nem tért ki a jelentés, a közösségi médiában azonban többen arról írtak, hogy kigyulladt egy olajraktár Feodoszija kikötőjében, illetve robbanásokat is lehetett hallani.

Az utóbbi hetekben gyakoribbá váltak a különböző támadások a Fekete-tenger térségében, amióta az orosz kormány jórészt mondvacsinált okokból elutasította az ukrajnai gabonaexportot lehetővé tevő, tavaly nyáron kötött szerződés meghosszabbítását.

Az orosz hadsereg a napokban az ukrán élelmiszer-kivitel szempontjából ugyancsak lényeges két dunai kikötő egyikére, a romániai Tulceától mindössze 15 kilométerre lévő Izmajilra is csapást mért.

Eközben Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hangsúlyozta, hogy „rendkívül könyörtelen” harcok zajlanak a keleti fronton. „A megszállók minden erejüket bevetve próbálják megállítani a fiainkat (…) Mindenhol nehéz, de akármit is csinál az ellenség, az ukrán hadsereg uralja a helyzetet” – mondta.

A frontról fejezte be az orvosit, most sürgősségi osztályt vezet egy páncélozott mentőben a fiatal ukrán katona
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:42 0:00


A kijevi hadvezetés körülbelül negyven harctéri összecsapásról számolt be az elmúlt 24 órából, és arra is kitért, hogy továbbra is folyik az ellenoffenzíva a déli országrészben, a zaporizzsjai Melitopolnál és Bergyanszknál.

A keleti Donyecki területen található Bahmutnál a védelmi erők az oroszok több előretörési kísérletét is sikerrel visszaverték.

Szerhij Liszak dnyipropetrovszki kormányzó tudatta, hogy a megszállók éjszaka ágyúzták a területet, és két civil megsebesült.

Lengyelország a Wagner orosz katonai magánvállalat fokozódó belarusz jelenlétének veszélyeire figyelmeztetett, mondván, hogy a zsoldosok megjelenése destabilizálja a NATO keleti szárnyát.

Mateusz Morawiecki kormányfő előző nap Gitanas Nausėda litván elnökkel egyeztetett ez ügyben, és úgy vélekedett, hogy az észak-atlanti szövetségnek fokozott éberségre van szüksége, ugyanis rendkívül magas a provokáció kockázata.

Ehhez kapcsolódóan: Varsó szerint egyre több a Wagner-zsoldos Belaruszban

A héten két belarusz katonai helikopter hatolt be rövid időre a lengyel légtérbe gyakorlatozás közben.

A minszki védelmi minisztérium tagadta a szomszédos állam légterének megsértését, koholmánynak nevezve az erről szóló híreket.

„Tisztában kell lennünk azzal, hogy a provokációk száma nőni fog. A Wagner-csoport nagyon veszélyes, destabilizációs céllal vezényelték a keleti szárnyra” – emelte ki Nausėda.

Készült az AFP és a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG