Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Orosz űrkémet fogtak Németországban


Az Ariane 5 rakéta kilövése, fedélzetén a NASA James Webb űrteleszkópjával. Francia Guyana, 2021. december 25.
Az Ariane 5 rakéta kilövése, fedélzetén a NASA James Webb űrteleszkópjával. Francia Guyana, 2021. december 25.

A német ügyészség bejelentette, hogy letartóztattak egy orosz tudóst, aki Moszkva javára kémkedett, és állítólag titkos információkat adott át az európai Ariane űrrakétaprogramról, miközben egy német egyetemen dolgozott.

A szövetségi ügyészség január 27-én közölte, hogy a gyanúsított, akit csak Ilnur N.-ként azonosítottak, tudományos kutató volt egy meg nem nevezett bajorországi egyetemen, és rendszeresen találkozott egy Németországban állomásozó magas rangú orosz hírszerző tiszttel. 2021 júniusában tartóztatták le – tették hozzá.

A gyanúsított „információkat adott át űrtechnológiai kutatási projektekről, konkrétan az Ariane európai hordozórakéta fejlesztésének különböző szakaszairól” – mondta az ügyész. Az Ariane programra utalt, amely olyan szállítórakétákat fejleszt, amelyek képesek nehéz űreszközöket, köztük műholdakat a világűrbe juttatni.

A letartóztatás bejelentésére a Moszkva és a Nyugat közötti feszültség fokozódása közepette került sor, amelyet az orosz csapatösszevonások okoztak Ukrajna határán.

Németországban különösen aktívak az orosz hírszerzők

Ez egyben a legújabb az orosz kémtevékenység állítólagos eseteinek sorában Németországban, amely az orosz hírszerzési műveletek egyik fő központjának számít.

Decemberben egy berlini bíróság ítélt el egy orosz férfit, aki 2019-ben a Kreml utasítására agyonlőtt egy volt csecsen fegyverest Berlinben.

A bíróság kimondta, hogy a gyilkosság megtorlás volt a negyvenéves, georgiai állampolgárságú csecsen áldozat ellen, amiért a Kreml ellenfele volt. Az ítélet nyomán a két ország kölcsönösen diplomatákat utasított ki.

Készült a Der Spiegel, a Reuters és az AFP beszámolóinak felhasználásával.
XS
SM
MD
LG