Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kétmillió dózis orosz oltást vásárolt a kormány


Hungary- Péter Szijjártó foreign affiars minister
Hungary- Péter Szijjártó foreign affiars minister

Szputnyik-V-t vesz a kormány nagy mennyiségben. Szijjártó Péter szerint kétmillió dózist vesz a kormány. Európában csak Belarusz és Szerbia használja ezt a terméket, de az EU még nem engedélyezte.

Szijjártó Péter külügyminiszter orosz vakcinávásárlást jelentett be Moszkvában. Mihail Murasko orosz egészségügyi miniszter elmondta, hogy a magyar szakemberek megtekintették korábban az oroszországi üzemeket.

Az orosz Szputnyik-V vakcinát több országban engedélyezték eddig, de az EU-ban egyelőre nem. Európában az EU-n kívül is csak Belarusz és Szerbia használja ezt a terméket.

Az oroszok többet árultak el

Szijjártó Péter külügyminiszter elmondta, hogy az OGYÉI a héten vészhelyzeti engedélyt adott az orosz termékre. Illetve, hogy három ütemben vásárol Magyarország az orosz oltóanyagból, nagy mennyiséget.

Frissítés:
Szijjártó Péter később azt is bejelentette, hogy kétmillió adag oltást vesz a kormány a Szputnyik-V-ből. Ezt azután mondta az MTI szerint, miután Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel találkozott. Szijjártó Péter azt is közölte, hogy 600 ezer, egymillió és végül 400 ezer adagos ütemekben szállítja majd az orosz fél.

A gyártásért felelős orosz Közvetlen Beruházások Oroszországi Alap (RFPI) vezetője, Kirill Dmitrijev viszont még csütörtökön bejelentette, hogy már februárban el fogják elkezdni magyarországi szállításokat.

Az OGYÉI engedélye után még Magyarországon sem lehet majd rögtön beadni az orosz oltásokat sem. Előtte még a Nemzeti Népegészségügyi Központ is véleményezi azt, de ez "néhány hét" lehet, azaz megtörténhet még a februári szállítások előtt.

A magyar kormány közben kínai oltások megvásárlásán is dolgozik, ami szintén nincs engedélyezve még az EU-ban, a gyártók be se nyújtották még a szükséges papírokat. Lukács Ferenc, az OGYÉI főosztályvezetőjének hétfői nyilatkozata szerint az általuk vizsgált kínai cég gyógyszergyártása teljesen megfelelő, de a gyógyszer hatásosságát ők se ismerik, ez még "további vizsgálatokat" igényel, amire az adatokat ők is várják a a kníai Sinopharm nevű gyártótól.

Magyarország egyébként a közelmúltban csendben engedélyezte az AstraZeneca oltását is azon az alapon, hogy ami az Egyesült Királyságban engedélyezett, azt elfogadja a magyar hatóság is.

Ennek ellenére ezzel oltással várni kell legalább január 29-ig, amíg engedélyezik az EU-ban is, ezt ugyanis közösen szerezte be az Európai Unió.

Lehet majd az EU-ban engedélyezett oltást választani

A kínai vagy az orosz gyógyszert egyébként bármikor korábban is megvehette volan a kormány. Az EU ugyanis még a járvány elején engedélyezte, hogy bármilyen oltóanyagot használhatnak a tagországok. De eddig még egyetlen uniós kormány sem döntött úgy, hogy uniós felügyeleti engedély nélküli szert adjon be a lakosságának.

Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón arról is beszélt, hogy nagyjából egymillió adag kínai vakcinát vesz a kormány. Szerinte semmivel sem jobb az uniós hatóság engedélye, mint a magyar. Ehhez nem árt tudni, hogy EU-s hatóság egyébként nagyobb és lényegesen nagyobb hálózattal bíró szervezet, mint a magyar OGYÉI. Ezt Gulyás a pécsi virológusok azon, később eltüntettett posztjára válaszolta, hogy az EU-s engedélyt követően ők beadatnák a Sinopharm oltását.

A minsizter szerint aki pedig nem kér az EU-ban nem engedélyezett oltásokból, az kap majd olyat, ami engedélyezett. Arról is beszélt, hogy az orosz oltásról majd Szijjártó Péter árulja el a részleteket, de ez a mostani bejelentéskor végül nem történt meg.

Szijjártó Péter egyébként ma még végiglátogat számos orosz minisztert és energetikai szereplőt. Az MTI alapján pénteken még Alekszandr Novak miniszterelnök-helyettessel, Nyikolaj Sulginov energetikai, Szergej Lavrov külügy-, Gyenyisz Manturov kereskedelmi és ipari miniszterrel, valamint Alekszej Millerrel, a Gazprom és Alekszej Lihacsovval, a Roszatom vezérigazgatójával is beszél majd.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG