Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A kórházban ápoltak száma négyezer alá került


Maszkos látogató nézi a Parlament szomszédjában lévő Trianon-emlékművet 2021. január 19-én.
Maszkos látogató nézi a Parlament szomszédjában lévő Trianon-emlékművet 2021. január 19-én.

Tovább csökkent a kórházban ápolt betegek száma és lélegeztetőgépen lévőké is. Kicsit több mint 1 300 új beteget regisztráltak, az új áldozatok száma száz alatt volt. Orbán Viktor elmondta, hogy nem érti, hogy miért nem engedélyezték eddig az AstraZeneca oltását az EU-ban, aztán azt is, hogy nem is érdekli.

Péntekre 1 311 új fertőzöttet azonosítottak, és 98 új halálos áldozatot is regisztráltak, mondta el péntek reggeli közrádiós nyilatkozatában Orbán Viktor. A kórházban ápoltak száma 3 959-re esett, lélegeztetőgépen 274-en vannak. Ezt később a kormányzati tájékoztató honlap is megerősítette.

138 983 ember kapott eddig oltást, 5 815 fő pedig a második oltását is megkapta. Ez azt jelenti, hogy a napokban nagyjából napi ötezer oltást tudtunk kiosztani. Szerdán újabb 72 ezer adag oltást érkezett, és a kormány tájékoztatása szerint az eddigi oltásoknak rendre csak a felét használtuk fel eddig, mert mindenkinek rögtön félretettek egy második adagot is.

Nem érti, de gazdasági összefüggéseket sejt, mondjuk nem is érdekli

"Nem pontosan értem, hogy milyen gazdasági összefüggések vannak a vakcinabeszerzések hátterében. Csak azt látom ..., bizonyos cégeknek milliószám állnak a raktárában, Brüsszel nem adja ki az engedélyt, ugyanezzel a hatóanyaggal már oltanak Kanadában, meg Angliában"

– közölte Orbán Viktor az AstraZeneca oltására utalva. Ezután elmondta még, hogy "innét nem látja", hogy ennek van-e "versenyösszefüggése" a gyógyszergyártók között.

"Egy dolgot tudunk, hogy nem is érdekel bennünket valójában" – zárta le az érvelését.

Pedig ezt pontosan lehet tudni, nem gazdasági bűncselekmények állnak a háttérben, hanem a gyártó rontotta el a némileg klinikai tesztjeit. Ezért maga a gyártó késlekedett az európai engedélykérelem beadásával.

Az AstraZeneca oltását gyorsított eljárással engedélyezi Európai Gyógyszerfelügyelet, az is nyilvános, hogy a döntés január 29-én várható.

Az sem titkos, hogy mi a közös beszerzésnek értelme: így olcsóbb és biztosan jut a magyaroknak is. Pontosabban az Európai Unió lényegesen nagyobb alkuerővel tud fellépni, mintha az egyes országok egymással is versengve licitálnának az oltóanyagokért. Így ráadásul az olyan kisebb országok is biztosan oltáshoz jutnak, mint Magyarország, a készleteket nem vásárolhatják fel előlünk a gazdagabb uniós országok.

Csütörtökön a kormányinfón egyébként az is kiderült, hogy Magyarország engedélyezte az orosz Szptuynik-V és az AstraZeneca oltását is. Gulyás Gergely arról is beszámolt, hogy ha valaki nem kér az EU-ban nem engedélyezett oltásból, akkor visszautasíthatja majd azt, és kap majd engedélyezettet.

Rákérdeztük az EU hazai képviseleténél az EU-ban engedélyezett oltások Magyarországra szállításának pontos menetrendjére. De ők azt mondták, hogy a gyártók erről közvetlenül állapodnak meg a tagországokkal, tehát a kormány nyújthatna erről tájékoztatást.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG