Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Orosz válaszlépéstől félt a kormány, azért nem tiltakozott a 444.hu orosz tiltólistára tétele ellen


Szijjártó Péter magyar és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter Szijjártó 2022. július 21-i moszkvai látogatásakor
Szijjártó Péter magyar és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter Szijjártó 2022. július 21-i moszkvai látogatásakor

A Miniszterelnökség szerint azért ellenezte egyedül a magyar kormány a nyolcvan európai sajtókiadvány – köztük a 444.hu – oroszországi betiltását sérelmező közös uniós nyilatkozatot, mert újabb orosz válaszlépéstől tartott.

Oroszország június 25-től nyolcvan másik európai tévé, rádió és újság mellett elérhetetlenné tette a magyar 444.hu hírportált is. Az orosz külügyminisztérium szerint olyan médiumokkal szemben hoztak ellenintézkedéseket, amelyek szerintük „rendszeresen terjesztenek hamis információt a különleges katonai műveletről”.

Azt írták, hogy amennyiben az EU a saját területén feloldaná három orosz kormányközeli médium – a RIA Novosztyi, az Izvesztyija és a Rosszijszkaja Gazeta – uniós betiltását, fontolóra vennék, hogy újra megengedjék a saját területükön a betiltott 81 médiumot.

Ehhez kapcsolódóan: Orosz tiltólistán a 444.hu is

Az EU erre elítélő deklarációt akart kiadni, de az Európai Bizottság tájékoztatása szerint egy tagállam, Magyarország ellenezte. Emiatt Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének önállóan kellett kiadnia a nyilatkozatot.

Nem tud róla, vagy félnek a választól

Gulyás Gergely miniszter a hétfői Kormányinfón nem tudott erről, hozzá nem jutott el az információ, de elmondta, hogy helyteleníti az újság oroszországi betiltását. A Miniszterelnökség viszont kedden azt válaszolta a 444.hu kérdésére: „Magyarország álláspontja szerint már a három orosz médium kitiltása is ellentétes volt a sajtószabadság európai értékeivel. Az erre adott orosz reakció pedig jól mutatja, hogy minden ilyen irányú döntés és megnyilvánulás súlyos válaszintézkedéseket von maga után orosz részről, ami ellentétes az unió érdekeivel. Magyarország ezért sem támogatta a nyilatkozatot, ami csak újabb orosz válaszlépéseket eredményezhetett volna.”

Nemkívánatos a Szabad Európa

Az orosz kormány februárban nemkívánatos szervezetnek nyilvánította a Szabad Európát (RFE/RL), emiatt bajba kerülhet, aki akár csak olvassa a tartalmainkat azon területen.

„Ha ön Oroszországban vagy Ukrajna Oroszország által ellenőrzött részein tartózkodik, és orosz útlevéllel rendelkezik, vagy olyan hontalan személy, aki állandó lakóhellyel rendelkezik Oroszországban vagy Ukrajna Oroszország által ellenőrzött részein, kérjük, vegye figyelembe, hogy pénzbírságra vagy börtönbüntetésre számíthat, ha megosztja, lájkolja, kommentálja vagy elmenti tartalmainkat, vagy ha kapcsolatba lép velünk” – ezt a figyelmeztetést tette közzé a Szabad Európa, azaz a Radio Free Europe/Radio Liberty több érintett hírportálján, hogy jelezze olvasóinak a veszélyt.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG