Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Oroszországban ismét meghosszabbították a Szabad Európa újságírójának letartóztatását


Alszu Kurmasevát tavaly októberben tartóztatták le Kazanyban. Azzal vádolják, hogy nem regisztrált külföldi ügynökként az újságírókat, civil társadalmi aktivistákat és másokat célba vevő orosz törvény értelmében
Alszu Kurmasevát tavaly októberben tartóztatták le Kazanyban. Azzal vádolják, hogy nem regisztrált külföldi ügynökként az újságírókat, civil társadalmi aktivistákat és másokat célba vevő orosz törvény értelmében

Május 31-én egy oroszországi bíróság augusztus 5-ig meghosszabbította az amerikai–orosz kettős állampolgár Alszu Kurmaseva, a Szabad Európa Prágában élő és dolgozó újságírója előzetes letartóztatását.

A kazanyi Szovjetszkij Kerületi Bíróság egyúttal elutasította Kurmaseva ügyvédeinek azt a kérését is, hogy cseréljék házi őrizetre védencük fogva tartását.

A döntést zárt ajtók mögött hozták, de az ausztrál és a cseh nagykövetség képviselőit, valamint az újságírókat beengedték a tárgyalóterembe a tárgyalás többi részére.

A határozat kihirdetése előtt Kurmaseva, akit 2023. október 18-a óta tartanak fogva, megmutatta az újságíróknak a neki küldött gyerekrajzokat.

A 47 éves Kurmasevát tavaly októberben tartóztatták le Kazanyban. Azzal vádolják, hogy nem regisztrált külföldi ügynökként az újságírókat, civil társadalmi aktivistákat és másokat célba vevő orosz törvény értelmében. Az orosz hadseregről szóló rágalmak terjesztésével is vádolják. Ha elítélik, akár tíz év börtön is várhat rá.

Ehhez kapcsolódóan: Joe Biden a bebörtönzött amerikai újságírók szabadon bocsátására szólította fel Oroszországot

A Szabad Európa, illetve az Egyesült Államok kormánya szerint a vádakat megtorlásként emelték ellene a Szabad Európa prágai központjának újságírójaként végzett munkájáért. Kurmaseva azért utazott Oroszországba, hogy meglátogassa és gondozza beteg édesanyját. Akkor vették először őrizetbe, amikor június 2-án a kazanyi repülőtéren Prágába tartó járatára várt. Elkobozták amerikai és orosz útlevelét is.

Számos bírálója és jogvédő szervezetek szerint a Kreml arra használja az úgynevezett külföldiügynök-törvényt, hogy lecsapjon a másként gondolkodókra.

Azzal is vádolják Moszkvát, hogy azért vesz őrizetbe amerikaiakat, hogy az Egyesült Államokban bebörtönzött oroszokra cserélje ki őket egy alku keretében.

Februárban 23 ország Kurmasevát jelölte az UNESCO/Guillermo Cano 2024-es sajtószabadság-világdíjára.

Az 1997-ben alapított díjat évente ítélik oda olyan embereknek vagy csoportoknak, akik kiemelkedően járultak hozzá a sajtószabadság védelméhez és előmozdításához szerte a világon az őket érő veszély és üldöztetés ellenére.

Ártatlannak vallja magát a Szabad Európa Oroszországban bebörtönzött amerikai újságírója
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:20 0:00
XS
SM
MD
LG