Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Oroszország azt állítja, hogy öt ukrán katonai léggömböt lőtt le


Katonai léggömb (képünk illusztráció)
Katonai léggömb (képünk illusztráció)

Az orosz légvédelem öt ukrán léggömböt lőtt le éjjel – közölte csütörtökön Moszkvában a védelmi minisztérium. Közben a felek nagy hatótávolságú rakétákkal támadták egymást – ezek egyre nagyobb szerephez jutnak a nagyrészt felmorzsoló háborúvá vált konfliktusban.

Sem orosz, sem ukrán tisztviselők nem árultak el részleteket a titokzatos léggömbökről, amelyekről az orosz hatóságok és a média adott hírt az elmúlt hetekben. Az ukrán hadsereg a háború 2022. februári kezdete óta ösztönzi az innovációt, nevezetesen, hogy szélesebb körben alkalmazzák a drónokat a Kreml túlereje ellen.

Ehhez kapcsolódóan: Ukrajna lőszerhiány miatt nem tudja megakadályozni az energetikai létesítmények rombolását

Orosz hírek szerint az ukrán léggömböket GPS-modullal szerelték fel és robbanóanyagot szállítanak. Állítólag nehezebb őket észlelni, és nagyobb rakományt is szállíthatnak a gyakrabban alkalmazott kis drónoknál. Nem világos, hogy héliumos, forró levegő által hajtott vagy más típusú léggömbről van-e szó.

A léggömbök nem képesek manőverezni a levegőben. A GPS-modult valószínűleg a robbanóanyagok ledobásának koordinálására használják, amikor a ballon egy adott terület felett lebeg azzal a céllal, hogy pánikot keltsen a földön, és elvonja az orosz légvédelmi eszközök figyelmét.

Három ukrán léggömböt és egy drónt lőttek le az oroszok által megszállt ukrajnai Luhanszki területtel határos Voronyezsi terület felett, két léggömböt pedig az Ukrajnával szomszédos, oroszországi Belgorodi területen fogtak el – közölte az orosz védelmi minisztérium.

A léggömbök mellett Oroszország állítása szerint éjszaka elfogott két ukrán taktikai rakétát, 19, több rakétavetőből indított rakétát és 16 drónt is.

A védelmi minisztérium azt is közölte, hogy három drónt semmisítettek meg a Rosztovi terület felett Dél-Oroszországban.

Orosz híradások szerint az orosz légvédelem által a hét elején a Lipeck és Kurszk környékén lelőtt léggömbök aknavető aknákat szállítottak.

Ehhez kapcsolódóan: John Bolton: Az erősödő amerikai izolacionizmus veszélybe sodorja Ukrajna háborús erőfeszítéseit

Ukrajna nehézségekkel küzd a harctéren egy nagyobb és jobban felszerelt hadsereggel szemben, mivel a Nyugat Kijevnek nyújtott kulcsfontosságú katonai támogatása csökkent. Döntő tényező, hogy az új amerikai segélyek elakadtak a kongresszusban, éppen akkor, amikor Ukrajna jelentős orosz offenzívára készül, amely akár már a jövő hónapban elindulhat.

Ukrajna egyre gyakrabban vesz célba távoli célpontokat a frontvonal mögött, csapást mérve az orosz utánpótlás bázisaira és az infrastruktúrára.

Kijev arra kéri nyugati partnereit, hogy küldjenek több légvédelmi rendszert, ugyanis az orosz rakéták és drónok a városait és az elektromos hálózatát támadják.

Közben tizennyolcra nőtt az észak-ukrajnai Csernyihiv belvárosa elleni szerdai orosz rakétatámadás áldozatainak száma, hetvennyolcan sérültek meg – közölték csütörtökön a hatóságok.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerda este az Európai Unió vezetőihez fordult újabb légvédelmi felszerelésekért, Dmitro Kuleba külügyminiszter pedig a G7-ek külügyminisztereinek csütörtöki olaszországi találkozóján azt mondta, hogy „egyetlen kérdés szerepel a napirendemen (…) és ez a légvédelem”.

Az ukrán légierő éjjel lelőtte mind a 13 Sahid drónt, amelyet Oroszország indított Ukrajna ellen.

Készült az AP beszámolójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG