Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ukrajna lőszerhiány miatt nem tudja megakadályozni az energetikai létesítmények rombolását


Az orosz légitámadás következtében megsemmisült hőerőmű oltása Kijev környékén 2024. április 12-én
Az orosz légitámadás következtében megsemmisült hőerőmű oltása Kijev környékén 2024. április 12-én

Az ukrán hadseregnek nem volt elegendő légvédelmi rakétája ahhoz, hogy múlt héten meggátolja a Kijev környéki régió legnagyobb erőművét megsemmisítő orosz csapásokat – jelentette ki Volodimir Zelenszkij.

„Tizenegy rakéta érkezett. Lelőttük az első hetet, a maradék négy viszont lerombolta a Tripilliját. Miért? Mert nem maradt egyetlen lövedékünk sem. Kifogytunk a rakétából ahhoz, hogy megóvjuk a Tripilliját” – hangsúlyozta az ukrán elnök az amerikai PBS-nek adott interjúban.

Bár a Reuters brit hírügynökség független forrásból nem tudta megerősíteni a beszámolót, a kijevi vezetés korábban már többször figyelmeztetett, hogy a lőszerhiány miatt nehéz döntéseket kell meghoznia abban a tekintetben, hogy mit védjen meg.

Ehhez kapcsolódóan: Az amerikai képviselőház külön-külön szavazhat az ukrajnai, az izraeli és a tajvani támogatásról

Volodimir Zelenszkij nyilatkozata ismét rámutat az orosz invázióval szembeszálló ukrán hadsereg egyre súlyosabb helyzetére, amelynek egyik fő okát a szövetségesek akadozó katonai támogatása jelenti, miközben a megszállók az utóbbi hetekben újult erővel kezdték bombázni a polgári infrastruktúrát, így az energetikai létesítményeket is.

Ehhez kapcsolódóan: Oroszország újabb légicsapásokat mért az ukrajnai energetikai létesítményekre

A március 11-i légitámadások során megsemmisült, 1800 megawattos kapacitású Tripilszka hőerőmű volt a legnagyobb energetikai létesítmény Kijev közelében. Egyelőre a többi erőmű és az import ki tudta váltani a termelését, de a helyben maradt lakosságot takarékosságra szólították fel.

Az utóbbi időszakban Ukrajna mintegy hét gigawattnyi áramtermelési kapacitást veszített az oroszok támadásai következtében.

Ehhez kapcsolódóan: Ukrajna ismét légvédelmi támogatásért folyamodott a szövetségesekhez

A Kreml tájékoztatása szerint a cél Ukrajna harcképességének rombolása, a csapások pedig egyúttal megtorlást jelentenek az Oroszország területén elkövetett támadásokért.

Ukrajnának elemzők szerint huszonöt Patriot rendszerre lenne szüksége teljes területe lefedéséhez, a Nyugat viszont vonakodik újabb eszközöket szállítani. Németország kivétel ez alól, nemrégiben újabb rendszer küldését jelentették be Berlinben.

„Nem lehet minket megtörni” – így vészelik át a harkiviak a gyakori áramkimaradásokat
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:48 0:00
Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG