Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Oroszország betiltott egy, a sztálini elnyomást dokumentáló szervezetet


A Memorial Emberi Jogi Központ moszkvai irodája
A Memorial Emberi Jogi Központ moszkvai irodája

Egy moszkvai bíróság elrendelte a legrégibb orosz emberi jogi szervezet, a Memorial Emberi Jogi Központ bezárását. A szervezetet a jól ismert külföldiügynök-törvény alapján tiltották be, amelyet egyre gyakrabban alkalmaznak jogvédő csoportok, újságírók, ügyvédek, civil aktivisták és mások ellen.

Egy nappal korábban a legfelsőbb bíróság elrendelte a Memorial International bezárását, az oroszországi Memorial-szervezet anyaszervezetének megszüntetését. A csoportot még a Szovjetunió összeomlása előtt hozták létre a Sztálin uralma alatt elkövetett bűnök dokumentálására.

A jól ismert ügynöktörvény

Egy nappal később a moszkvai bíróság feloszlatta a Memorial oroszországi jogvédő központját is, folytatva a civil társadalom megfojtására tett adminisztratív lépések sorát. A moszkvai városi bíróság december 29-én hozott ítélete szerint a szervezet megszegte a külföldi ügynökökről szóló törvényt, amely többek között előírja, hogy a külföldi kötődésű szervezeteknek minden anyagát feltűnő, külföldi ügynökség címkével kell ellátniuk. A Memorialt egyes tisztviselők azzal is vádolták, hogy „terroristaállamként” becsmérelte a Szovjetuniót, mivel kutatásokat tett közzé a szovjet időkben folyó elnyomásról.

Az ítélet kihirdetésekor többtucatnyi ember tüntetett a fagyos hidegben a moszkvai bíróság épülete előtt, és azt skandálta: „Szégyen! Szégyen!”

A Gulagot és kortárs jogsértéseket is kutattak

A Memorial International egyrészt önálló csoport, másrészt számos regionális fiókszervezet és a Memorial Emberi Jogi Központ ernyőszervezete, amely a Memorial fő hazai szervezete Oroszországban. A csoport egyik alapítója a Nobel-békedíjas Andrej Szaharov.

„Ma hallottuk, hogy a Memorial International és az Emberi Jogi Központ elleni keresetek ugyanazon a napon történő benyújtása csak véletlen egybeesés volt. Nem hiszem, hogy ezt bárki is elhinné. Nyilvánvaló, hogy a keresetek politikailag motiváltak, a célok politikaiak, az államnak nem tetszik, amit a Memorial tesz és mond” – mondta Ilja Novikov ügyvéd a december 29-i bírósági tárgyaláson.

„Rendkívül fontos, hogy egy hajó felhúzott zászlóval süllyed-e el, vagy önként leereszti. A Memorial felhúzott zászlóval megy a fenékre, nem engedi le” – tette hozzá.

A Memorial kezdetben elsősorban történelmi kutatással, például a Gulagokban történt atrocitások és a szovjet titkosrendőrség által elkövetett bűnök dokumentálásával foglalkozott. Később sokat foglalkoztak Oroszország jelenkori jogsértéseivel is. Vlagyimir Putyin elnök ezt úgy értékelte, hogy a csoport „terrorista- és szélsőséges szervezetek” mellett állt ki.

XS
SM
MD
LG