Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Oroszország ellentámadással próbálkozik Harkivnál, állítólag orosz parancsnokokat bocsátottak el


Megsemmisített orosz helikopter Mala Rohan falu közelében Harkov mellett 2022. május 13-án
Megsemmisített orosz helikopter Mala Rohan falu közelében Harkov mellett 2022. május 13-án

Az ukrán hadsereg szerint az oroszok ellentámadásokat indítottak Harkiv környékén, hogy megpróbálják visszaszerezni az elvesztett területeket. Közben állítólag felfüggesztették egy elit tankegység orosz parancsnokát, mert nem sikerült elfoglalnia a második legnagyobb ukrán várost.

Velika Komisuvakha település térségében az orosz erők jelentős veszteségeket szenvedtek el, és kénytelenek voltak visszavonulni a korábban elfoglalt hadállásaikba – jelentette az Ukrán Fegyveres Erők vezérkara május 19-én.

Az oroszországi Kurszk terület kormányzója május 19-én azt mondta, hogy egy ember meghalt, mások pedig megsebesültek, amikor ukrán támadás ért egy határközeli falut.

Több parancsnokot is lapátra tehettek a gyenge orosz teljesítmény miatt

A brit védelmi minisztérium május 19-i napi hírszerzési jelentésében közölte, hogy Szerhij Kiszel altábornagyot, aki az elit 1. gárda harckocsihadsereget irányította, felfüggesztették, mert kudarcba fulladt Harkiv elfoglalása.

A brit hírszerzés szerint Kiszel csak egyike azon magas rangú orosz tiszteknek, akiket az elmúlt hetekben elbocsátottak az ukrajnai invázió korai szakaszában nyújtott gyenge teljesítményük miatt.

A vélhetően elbocsátott parancsnokok között van Igor Oszipov admirális is, aki az orosz fekete-tengeri flottát irányította a Moszkva cirkáló áprilisi elsüllyesztését követően – teszi hozzá a közlemény.

Valerij Geraszimov, az orosz hadsereg vezérkari főnöke a jelek szerint továbbra is a posztján marad, bár az nem világos, hogy élvezi-e még Vlagyimir Putyin elnök bizalmát – áll a jelentésben.

Az orosz katonai és biztonsági rendszerben vélhetően teret kapott az eltitkolás és a bűnbakképzés kultúrája – értékelt a brit hírszerzés, és arra a következtetésre jutott, hogy ez tovább terhelheti Oroszország központosított vezetési és irányítási modelljét, és megnehezítheti Moszkva számára a kezdeményezés visszaszerzését a konfliktusban.

Az Azovstalban még mindig ott vannak a parancsnokok

Közben a NATO egy meg nem nevezett katonai tisztviselője, aki jól ismeri a hírszerzési adatokat, azt mondta a CNN-nek, hogy a konfliktus lendülete jelentősen eltolódott Ukrajna javára, bár a szövetség egyik fél részéről sem számít jelentős térnyerésre a következő hetekben.

Ukrán tisztviselők május 18-án arról számoltak be, hogy megpróbálnak tárgyalni a mariupoli Azovstal acélműben rekedt katonák elengedéséről, de a legvéresebb ütközet végső kimenetele továbbra is megoldatlan.

Az orosz védelmi minisztérium szóvivője, Igor Konasenkov vezérőrnagy azt mondta, hogy az üzemben – Ukrajna utolsó mariupoli fellegvárában – összesen csaknem ezer ukrán harcos adta meg magát május 18-a reggeléig.

Állítólag mindegyiküket átszállították olyan kelet-ukrajnai területekre, amelyek az Oroszország által támogatott szakadárok kezén vannak.

Az ukrán hatóságok nem kommentálták a számokat, Hanna Maljar ukrán védelmiminiszter-helyettes pedig azt mondta, hogy folynak a tárgyalások a harcosok szabadon bocsátásáról, illetve azoknak a kivonási tervéről, akik még mindig a hatalmas acélgyárban vannak.

Denisz Pusilin, a Moszkva támogatását élvező kelet-ukrajnai szeparatista régió vezetője azt mondta, hogy az Azovstalban utolsóként kitartó ukrán harcosok legfontosabb parancsnokai még mindig az üzemben vannak.

Újranyitják Kijevben az amerikai nagykövetséget

Ami a diplomáciai frontot illeti, Joe Biden amerikai elnök Finnország és Svédország vezetőit látja vendégül május 19-én, hogy megvitassák a két ország NATO-csatlakozási törekvéseit.

Május 18-án az Egyesült Államok bejelentette, hogy újranyitja kijevi nagykövetségét, és az amerikai szenátus külügyi bizottsága egyhangúlag jóváhagyta Joe Biden elnök jelöltjét az Egyesült Államok következő ukrajnai nagykövetének posztjára.

„Az ukrán nép (…) megvédte hazáját Oroszország lelkiismeretlen inváziójával szemben, és ennek eredményeként az amerikai zászló újból ott lobog majd a nagykövetség felett” – mondta Antony Blinken amerikai külügyminiszter közleményében, amelyben bejelentette a nagykövetség újranyitását.

A veterán diplomata, Bridget Brink jelölését a bizottsági meghallgatás után várhatóan könnyedén jóváhagyja az egész szenátus.

Életeket és művészeti alkotásokat mentettek meg egy ukrán falu lakói
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:04:24 0:00
Készült a Reuters, az AFP, az AP, a dpa, a BBC és a TASZSZ jelentéseinek felhasználásával.
XS
SM
MD
LG