Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Oroszország és Kína egységfrontot kíván mutatni a Nyugattal szemben


Vlagyimir Putyin és Hszi Csin-ping a BRICS-csúcstalálkozón Brazíliavárosban 2019. november 13-án
Vlagyimir Putyin és Hszi Csin-ping a BRICS-csúcstalálkozón Brazíliavárosban 2019. november 13-án

Vlagyimir Putyin orosz és Hszi Csin-ping kínai elnök a modellértékű kapcsolatot méltatta a két ország között, egységfrontot mutatva a Nyugattal szemben.

A két vezető szerdán videobeszélgetést folytatott, amelynek során a Kreml tájékoztatása szerint Putyin hangsúlyozta, hogy „az együttműködés új modellje jött létre” Oroszország és Kína között. Szerinte ennek része az eltökéltség is, hogy közös határukat „az örök béke és jószomszédság övezetévé” alakítják.

„Ez a kapcsolat valódi modellt jelenthet az államok XXI. századi együttműködésében” – jelentette ki.

Hszi a kínai állami média tudósítása szerint arról számolt be, hogy „bizonyos nemzetközi erők” a demokráciára hivatkozva beavatkoznak a két ország belügyeibe, „brutálisan” megsértve a nemzetközi jogot és az elfogadott normákat.

Leszögezte: Kínának és Oroszországnak szorosabban együtt kellene működnie egymás biztonsági érdekeinek garantálása érdekében.

Az utóbbi években a két országnak egyre feszültebbé vált a viszonya a Nyugattal, és egyiket sem hívták meg a Joe Biden amerikai elnök által kezdeményezett, előző heti demokráciaügyi csúcstalálkozóra, ahogy egyébként az Európai Unió tagállamai közül egyedüliként Magyarországot sem.

Kínát az Egyesült Államok és az Európai Unió is élesen bírálja egyebek mellett a Hszincsiang tartományban elkövetett súlyos és tömeges jogsértések, a hongkongi politikai szabadságjogok korlátozása, illetve a fokozódó térségbeli katonai tevékenysége miatt.

Oroszországot is számos okból kritizálják, például az ellenzék elnyomása, a médiaszabadság elfojtása, valamint az ukrán határok közelében végrehajtott csapatösszevonásai miatt.

Mind Moszkva, mind Peking visszautasít mindenfajta nyugati bírálatot.

Olimpiai bojkott

Vlagyimir Putyin az egyeztetésen megerősítette, hogy részt fog venni a jövő évi pekingi téli olimpiai és paralimpiai játékokon, amely ellen az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Kanada és Ausztrália diplomáciai bojkottot hirdetett a kínai hatóságok ujgurokkal szembeni bánásmódja miatt.

Kiemelte: „Határozottan ellenzik a sport és az olimpiai mozgalom átpolitizálását célzó kísérleteket.”

Az állami támogatású orosz doppingprogram miatt indított eljárás nyomán az orosz állami vezetőket eltiltották a nemzetközi sportversenyektől, hacsak nem kapnak kifejezetten meghívást a rendező országtól, márpedig itt ez történt.

„Februárban végre személyesen is találkozhatunk Pekingben” – mondta az orosz elnök kínai kollégájának, akit „kedves barátjának” nevezett.

Amennyiben a játékok február 4-i kezdetéig nem látogat más állam- vagy kormányfő Kínába, akkor mintegy két éve, a koronavírus-járvány kezdete óta Putyin lesz az első külföldi vezető, aki személyesen találkozik Hszivel. A kínai elnök azóta nem hagyta el országát, legutoljára az előző mongol államfővel találkozott, még 2020 februárjában.

Készült az AFP és a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG