Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Oroszország és Ukrajna is kompromisszumról beszél a béketárgyalásokon


Rendőr segít egy idős asszonynak, akit a lakásából mentettek ki a tűzoltók egy bombázás után Kijevben, Ukrajna fővárosában 2022. március 15-én
Rendőr segít egy idős asszonynak, akit a lakásából mentettek ki a tűzoltók egy bombázás után Kijevben, Ukrajna fővárosában 2022. március 15-én

Oroszország és Ukrajna szerdán egyaránt hangsúlyozta, hogy új lehetőség van a kompromisszumra. A nap folyamán várhatóan újabb tárgyalási fordulót tartanak a három hete megindított orosz támadás miatt, amely eddig nem tudta erőszakkal megdönteni az ukrán kormányt.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kijelentette, hogy a tárgyalások reálisabbá váltak, közben Szergej Lavrov orosz külügyminiszter arról beszélt, hogy „van némi remény a kompromisszumra”, miután egy jelentős orosz követelés, Ukrajna semleges státusza már a tárgyalások napirendjén szerepel.

Három hete tart az invázió, az orosz csapatok megálltak Kijev kapujában, jelentős veszteségeket szenvedtek, és nem sikerült elfoglalniuk egyetlen nagyobb várost sem. Nyugati tisztviselők szerint Moszkva arra számított, hogy néhány napon belül győzni fog.

Ukrán tisztviselők a héten már abban reménykedtek, hogy Moszkva belenyugodott a kijevi kormány megdöntésének kudarcába, és nem rendelkezik elegendő pihent katonával a harcok folytatásához.

A megbeszéléseket szerdán videokapcsolattal tervezik folytatni, ami már a harmadik nap lenne egyhuzamban. Ez az első alkalom, hogy a tárgyalások egy napnál tovább tartanak, ami mindkét oldal szerint azt jelenti, hogy komolyabb szakaszba léptek.

„A találkozók folytatódnak, és arról tájékoztattak, hogy a tárgyalásokon elhangzott álláspontok már reálisabbnak hangzanak. De még időre van szükség a döntésekhez, hogy Ukrajna érdekeit szolgálják” – mondta Zelenszkij egy éjjel közzétett videoüzenetben.

Zelenszkij kedden a kompromisszum egy lehetséges útjára utalt, azt sugallva, hogy Ukrajna hajlandó lenne elfogadni azokat a nemzetközi biztonsági garanciákat, amelyekért cserébe lemondanak régi reményükről, hogy a NATO-szövetség teljes jogú tagjai legyenek.

Ukrajna távoltartása a NATO-tól sokáig Oroszország egyik fő követelése volt, mielőtt megindította az általa különleges műveletnek nevezett inváziót, amelynek célja Moszkva szerint Ukrajna lefegyverzése és nácitlanítása.

„A tárgyalások nyilvánvaló okokból nem könnyűek – mondta Lavrov az RBC Newsnak. – De ennek ellenére van némi remény a kompromisszumra” – tette hozzá.

„Most komolyan egyeztetnek a semleges státuszról, természetesen a biztonsági garanciákkal együtt – mondta Lavrov. – Kifejezetten erről szólnak a tárgyalások – vannak teljesen konkrét írásbeli megfogalmazások, amelyek véleményem szerint közel állnak a megegyezéshez” – tette hozzá az orosz külügyminiszter.

Az ukrán tárgyalócsoport vezetője, Zelenszkij munkatársa, Mihajlo Podoljak a tárgyalások szerdai folytatása előtt Twitteren azt írta, hogy az ukrán katonai ellentámadások „radikálisan megváltoztatták a felek pozícióit”.

Egy szerdán megjelent brit hírszerzési értékelésben az szerepel, hogy az orosz erők elakadtak az utakon, nehezen tudnak megbirkózni az ukrán tereppel, és amiatt is szenvednek, hogy nem sikerült megszerezniük a légtér feletti ellenőrzést.

„Az ukrán hadsereg taktikája jól használta ki, hogy az oroszok nem nagyon tudnak manőverezni, megakadályozták a megszállók előrenyomulását, és súlyos veszteségeket okoztak nekik” – olvasható a jelentésben.

Hárommillió menekült

A második világháború óta a legnagyobb invázió Európában romba döntött számos ukrán várost; több mint hárommillió menekült hagyta el az országot.

Ennek ellenére az ukrán erők ellenállnak egy sokkal nagyobb hadsereg támadásainak. Zelenszkij elnök azt mondta, hogy az ukrán csapatok már a negyedik orosz tábornokot ölték meg a legutóbbi harcokban.

„A megszállók ma sem jártak sikerrel, bár embereik ezreit küldték csatába országunk északi, keleti és déli területein. Az ellenség felszereléseket vesztett, és több száz katonát. Sok orosz halott besorozott újonc, és több tucat tiszt” – tette hozzá.

Közben a civilek továbbra is bent rekedtek az orosz bombázásokkal sújtott városokban. Ukrajna szerdán azt közölte, hogy körülbelül húszezer ember tudott autóval elmenekülni az ostromlott Mariupolból, de még százezrek maradtak az orosz bombázások csapdájában, sokan fűtés, áram és ivóvíz nélkül.

Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes azt mondta, még nem biztos, hogy szerdán megnyílik a városba vezető humanitárius folyosó. Videoüzenetében közölte, hogy az orosz erők kedden elfoglaltak egy kórházat Mariupolban, négyszáz dolgozót és beteget tartanak fogva.

Gyötrelmes Odüsszeia: Kijev külvárosaiból evakuálják a lakosokat
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:04:19 0:00
Készült a Reuters tudósítása nyomán.
XS
SM
MD
LG