Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Oroszország határozott válaszintézkedéseket helyezett kilátásba


Vlagyimir Putyin orosz elnök a Biztonsági Tanács tagjaival folytatott megbeszélésen, Moszkvában 2022. február 21-én
Vlagyimir Putyin orosz elnök a Biztonsági Tanács tagjaival folytatott megbeszélésen, Moszkvában 2022. február 21-én

Oroszország határozott ellenintézkedéseket helyezett kilátásba az amerikai büntetőintézkedésekre válaszul.

„Ne legyenek kételyek afelől, hogy határozott választ fogunk adni a szankciókra, nem feltétlenül szimmetrikusan, de jól kalibráltan és az amerikaiak számára érzékenyen” – írta szerdai közleményében az orosz külügyminisztérium.

Az Egyesült Államok és szövetségesei az elmúlt két nap során összehangolt szankciókat fogadtak el Oroszország ellen azt követően, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök elismerte a két kelet-ukrajnai szakadár régió, Donyeck és Luhanszk függetlenségét, és közölte, hogy katonákat vezényel a régióba.

A Nyugat szerint Oroszország ürügyet próbál teremteni egy átfogó háború megindítására Ukrajna ellen, miután az utóbbi hónapokban több mint 150 ezer katonát vont össze a szomszédos ország határai mentén.

A háború megelőzését célzó diplomáciai megoldással kapcsolatos remények mára jórészt szertefoszlottak. A washingtoni Fehér Ház tájékoztatása szerint egyelőre lekerült az asztalról az amerikai–orosz csúcstalálkozó megrendezésének terve, amelyről korábban szó volt. Nem sokkal ezt megelőzően Antony Blinken amerikai külügyminiszter is lemondta csütörtökre tervezett találkozóját orosz kollégájával, Szergej Lavrovval.

Washington leszögezte, hogy készen áll korlátozni Oroszország hozzáférését bizonyos technológiákhoz és pénzügyi forrásokhoz, amennyiben a Kreml nem hagy fel az agresszióval.

„El fogjuk vágni Vlagyimir Putyint a nyugati technológiáktól, a nyugati pénzügyi forrásoktól, ami döntő fontosságú lépés gazdasága táplálása és saját gazdagodása szempontjából” – mondta Wally Adeyemo amerikai pénzügyminiszter-helyettes.

Az Egyesült Államok orosz pénzintézeteket, a VEB-et és a Promszvjazbankot, illetve az ország elitjének egyes tagjait és rokonaikat vette célba. Emellett korlátozzák az orosz kormány hozzáférését a nyugati pénzpiacokhoz, valamint fellépnek az Északi Áramlat 2. gázvezeték működésbe lépésének megakadályozása érdekében.

Az amerikai kormány többek között szankciókkal sújtotta Alekszandr Bortnyikovot, az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) vezetőjét, Szergej Kirijenkót, a Kreml kabinetfőnökének helyettesét, illetve Pjotr Fradkovot, a Promszvjazbank vezérigazgatóját.

XS
SM
MD
LG