Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újabb támogatásokat, köztük fegyvereket ígér Ukrajnának az Egyesült Királyság


Johnson brit miniszterelnök részt vesz a heti kérdések óráján Londonban
Johnson brit miniszterelnök részt vesz a heti kérdések óráján Londonban

Nagy-Britannia kész további katonai támogatást nyújtani Ukrajnának, éles fegyvereket és jelentős hitelgaranciákat, hogy segítsen Kijevnek „átvészelni az orosz agresszió viharait” – mondta Boris Johnson miniszterelnök. Nagy-Britannia emellett gazdasági szankciókat is bevezet orosz cégek és politikusok ellen.

„Az Oroszország részéről egyre fenyegetőbbé váló magatartás fényében és korábbi támogatásunkkal összhangban az Egyesült Királyság rövidesen további katonai támogatási csomagot nyújt Ukrajnának – mondta Boris Johnson miniszterelnök február 23-án a parlamentben. – Ez magában foglalja a segítséget halálos védelmi fegyverek és segélyek formájában” – tette hozzá.

Pénzügyi szankciók

A brit kormány Ukrajna támogatása mellett szankciókat is bevezet Moszkva ellen. Február 22-én Johnson öt orosz bankot és három gazdag orosz üzletembert nevezett meg, akiket Nagy-Britannia szankciókkal sújtott, és közölte, hogy kormánya megtiltja az orosz vállalatoknak, hogy brit fontban és amerikai dollárban történő elszámolási szolgáltatásokat vegyenek igénybe. Megakadályozza továbbá, hogy Oroszország államkötvényt adjon el Londonban, az ilyen eszközök kulcsfontosságú piacán.

Hitel korrupciócsökkentésért

Korábban, február 23-án a brit külügyminisztérium közölte, hogy a Multilaterális Fejlesztési Bank hitelnyújtása keretében ötszázmillió dollárig terjedő hitelgaranciát nyújt Kijevnek a gazdasági stabilitást és reformokat támogató projektekhez, beleértve a korrupció elleni küzdelmet is – ez utóbbit és más reformokat, például a jogállamiság javítását nyugati államok korábban is feltételül támasztották Ukrajna támogatásáért.

„Ezek a garanciák segíthetnek abban, hogy létfontosságú tőkét juttassunk Ukrajnába, és segítsünk gazdaságának átvészelni az orosz agresszió okozta vihart – tette hozzá Liz Truss külügyminiszter, aki szerint Ukrajna orosz inváziója a küszöbön áll. – Nagyon valószínűnek tartjuk, hogy Putyin véghez fogja vinni az Ukrajna teljes körű inváziójára vonatkozó tervét” – mondta Truss a Sky Newsnak.

Vlagyimir Putyin orosz elnök független államként ismert el két kelet-ukrajnai szeparatista területet, és közölte, hogy orosz csapatokat küld a régiókba, amit a Nyugat elítélt, és ami teljes inváziótól való félelmet kelt.

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG