Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Oroszország ismét energetikai létesítményeket támadott Ukrajnában


Lakóházat érő dróntámadás Kijevben 2022. december 19-én
Lakóházat érő dróntámadás Kijevben 2022. december 19-én

Az orosz hadsereg iráni gyártmányú kamikazedrónokkal mért csapást a kritikus infrastruktúrára az ukrán fővárosban és környékén hétfő reggel.

Az ukrán védelmi minisztérium arról számolt be, hogy harmincöt darab Shahed 136 típusú, pilóta nélküli repülőgépet észleltek, amelyek közül harmincat sikerült megsemmisítenie a légvédelemnek.

„Ez volt az egyik legmasszívabb dróntámadás országunkban a háború kezdete óta”írta a tárca.

A szirénák már kora hajnalban megszólaltak Kijev körül. A légitámadásban két ember megsebesült, de nincsenek halálos áldozatok.

Olekszij Kuleba, a kijevi régió kormányzója közölte, hogy az érintett energetikai létesítmények mellett több lakóház is megrongálódott.

„A terrorista állam folytatja háborúját a civil lakosság ellen. Mindent le fogunk küzdeni” – hangsúlyozta.

A villamosenergia-hálózatot üzemeltető Ukrenergo nehéznek nevezte a helyzetet, és rámutatott, hogy az ország középső és keleti megyéiben a legrosszabb az ellátás.

Tisztségviselők arra figyelmeztettek, hogy Ukrajna létfontosságú energetikai infrastruktúráját további orosz csapások fenyegetik, több régióban ismét vészhelyzeti áramszünetekre kell számítani, miközben a mérnökök erejüket megfeszítve dolgoznak az áramszünetet kiváltó támadáshullámok okozta károk helyreállításán.

Az orosz hadsereg október eleje óta nagy erőkkel támadja az ukrajnai kritikus infrastruktúrát, aminek nyomán emberek milliói maradtak áram, fűtés és víz nélkül a téli fagyban.

Ehhez kapcsolódóan: Az ukránok versenyt futnak az áramellátás helyreállításáért az orosz légicsapások után

Moszkva álláspontja szerint az energetikai hálózat legitim katonai célpontot jelent, Kijev azonban úgy véli, hogy ezzel a civilek szenvedését kívánják fokozni, ami háborús bűncselekmény.

Az ukrán kormány generátorokat és más berendezéseket kért a Nyugattól, illetve fejlettebb légvédelmi rendszereket a csapások hatékonyabb kivédése érdekében.

Készült az AP és a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG