Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Oroszország istenkáromlásnak nevezi a papok kiutasítását Bulgáriából


Vasszian archimandrita, a bulgáriai orosz ortodox egyház feje
Vasszian archimandrita, a bulgáriai orosz ortodox egyház feje

Moszkva felháborodással reagált Bulgária döntésére a szófiai orosz ortodox egyház fejének kiutasításáról. Istenkáromlónak és barátságtalannak nevezte a lépést, és válaszul bezárta az orosz templomot a bolgár fővárosban.

A TASZSZ orosz állami hírügynökség szeptember 22-én arról számolt be, hogy Atanasz Krasztint, Bulgária moszkvai nagykövetét bekérették az orosz külügyminisztériumba Vasszian archimandrita (főpásztor) és két másik pap kiutasítása miatt (utóbbiak belarusz állampolgárok). Azzal vádolják mindhármukat, hogy az ország nemzetbiztonságát és érdekeit „sértő tevékenységet folytattak”.

A bolgár nemzetbiztonsági ügynökség (DANS) közölte, hogy mindhárman igyekeztek „az orosz geopolitikai érdekeknek kedvezően célzottan befolyásolni a bulgáriai társadalmi és politikai folyamatokat”.

Az orosz külügyminisztérium közleménye szerint szeptember 21-én beidézték a bolgár bevándorlási hivatalba, és felszólították őket, hogy 24 órán belül hagyják el az országot.

Mindhármukat „mint a bűnözőket, rácsos ablakú járműben” vitték vissza a templomba összepakolni a holmijukat, hogy a szerb határra szállítsák őket – tették hozzá.

Ehhez kapcsolódóan: Ukrán ortodox egyházi konfliktus: a spirituális függetlenségért és a biztonságért folytatott háborús küzdelem

A bolgár hatóságok semmit nem közöltek a papok hollétéről.

Dühösek vagyunk, és megdöbbentünk a történtek miatt – írja közleményében Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő, hozzátéve, hogy „az orosz–bolgár kapcsolatok gyors megromlásáért teljes mértékben a bolgár felet terheli a felelősség”.

Közben szeptember 22-én a TASZSZ orosz állami hírügynökség külön jelentésben arról számolt be, hogy bekérették az orosz külügyminisztériumba Atanasz Krasztint, Bulgária oroszországi nagykövetét.

Eleonora Mitrofanova, Oroszország bulgáriai nagykövete az állami televíziónak adott interjúban hozzátette, hogy Oroszország nem lép fel közvetlenül a moszkvai bolgár egyház ellen.

Vasszian archimandritát – világi nevén Nyikolaj Zmejevet – a Moszkvai Patriarchátus 2018-ban nevezte ki a szófiai orosz ortodox egyház élére; napokkal azután, hogy Kirill orosz pátriárka Bulgáriába látogatott.

Bulgáriát hónapok óta foglalkoztatja a személye.

Szeptember elején Atanasz Atanaszov parlamenti képviselő „az orosz hírszerzés papi köntösbe öltözött képviselőjének” nevezte.

2022 decemberében bírálatok érték a szófiai orosz ortodox egyházat a Moszkvai Patriarchátus egyik magas rangú képviselőjének látogatása miatt, akit Vasszian archimandrita hívott meg.

Ehhez kapcsolódóan: Nemet mondott az orosz ultimátumra a bolgár miniszterelnök

A három pap kiutasításáról hozott döntés Oroszország Ukrajna elleni háborúja közepette született, amelyet az orosz ortodox egyház is támogat.

Az Európai Unió szankciókat vezetett be válaszul a háborúra, Oroszország pedig barátságtalan országként listázta az EU tagállamait, köztük Bulgáriát.

2022-ben a NATO- és EU-tag Bulgária az orosz diplomáciai testület hetven tagját utasította ki. Ez súlyosan megterhelte a diplomáciai kapcsolatokat a kommunista időkben egymással szoros szövetséges két ország között.

Háborút prédikálnak az orosz ortodox papok
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:51 0:00
XS
SM
MD
LG