Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Oroszország készül egy esetleges ukrán támadásra a Krím félsziget ellen


Alekszej Akszjonov
Alekszej Akszjonov

Az Ukrajnától még 2014-ben illegálisan elcsatolt fekete-tengeri félsziget kormányzója arról számolt be, hogy készültségben vannak a fegyveres erők a küszöbönálló ukrán ellenoffenzíva miatt.

Alekszej Akszjonov közölte, hogy az orosz hadsereg „modern, mélységi védelmet” épített ki a területen, és „több mint elegendő” katonával és hadieszközzel rendelkezik egy esetleges jövőbeli ukrán támadás visszaveréséhez.

„Nem becsülhetjük le az ellenséget, viszont azt egyértelműen kimondhatjuk, hogy készen állunk, nem lesz katasztrófa” – szögezte le.

Erre a nyilatkozatra mindössze néhány nappal azt követően került sor, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök megerősítette, hogy az önkényesen annektált Krímet is szándékukban áll visszafoglalni.

Ehhez kapcsolódóan: A Pentagon szerint a következő hónapok harcai döntők lesznek Kelet-Ukrajnában

A már közel tíz éve orosz ellenőrzés alatt álló félsziget közigazgatásának vezetője először novemberben beszélt a védelem megerősítéséről, de részleteket nem árult el. Februárban, egy Vlagyimir Putyin orosz államfő által elnökölt biztonsági ülésen pedig kijelentette, hogy áprilisra elkészülnek a munkálatok.

A friss műholdképeken lövészárkok és más erődítmények összetett rendszere látható Medvegyivkánál, amely a Krímet Ukrajna többi részétől elválasztó határon fekszik.

Ehhez kapcsolódóan: Miközben dúlnak a harcok a fronton, ezrek csatlakoztak az ukrán rohamegységekhez

Katonai elemzők arra számítanak, hogy Kijev az enyhülő időt és a beérkező fejlett nyugati fegyvereket kihasználva megpróbálja magához ragadni a kezdeményezést a harctéren.

Megpróbálhatják áttörni az Oroszországot a Krím félszigettel összekötő, a Zaporizzsjai területtől az Azovi-tengerig húzódó szárazföldi folyosót, így kettévágva az inváziós erőket. Ez azonban rendkívül nehéznek ígérkezik, a megszállók ugyanis jelentősen megerősítették az elfoglalt területek védelmét.

Keddre virradóra hét ukrán civil vesztette életét a Donyecki és Herszoni terület bombázásában. Az orosz hadsereg Szu–35-ös katonai repülőgépekkel mért csapást két városra Zaporizzsjában.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG