Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Oroszország kiutasított hét európai diplomatát


Tüntetők a prágai orosz nagykövetség előtt 2021. április 18-án
Tüntetők a prágai orosz nagykövetség előtt 2021. április 18-án

Oroszország kölcsönösségi alapon bejelentette három szlovák, két litván, illetve egy-egy észt és lett diplomata kiutasítását, s így nem enyhül az orosz ügynökök tevékenységével kapcsolatos cseh vádak nyomán kirobbant diplomáciai pengeváltás.

Az orosz külügyminisztérium szerdán tájékoztatta a négy európai uniós tagállam moszkvai nagykövetét, hogy az érintetteknek 2021. május 5-ig el kell hagyniuk állomáshelyüket a Csehországgal vállalt „álszolidaritásuk” miatt.

Április 17-én a cseh kormány kiutasított 18 orosz diplomatát, akikről úgy vélik, kémkedtek. Válaszul Moszkva kiutasította Csehország nagykövetségének 20 dolgozóját. A két ország viszonya azután vált kivételesen feszültté, hogy április 17-én, Csehországban lezárult a vrbeticei lőszerraktár 2014-es felrobbantásával kapcsolatos vizsgálat. A jelentés szerint a robbantásért az orosz katonai titkosszolgálat ügynökei felelősek.

Szolidaritásból Szlovákia és a három balti ország is orosz diplomatákat utasított ki az előző héten.

A litván kormány az orosz bejelentést követően leszögezte: nagykövetségének két érintett munkatársa „soha nem végzett diplomatastátuszával összeegyeztethetetlen tevékenységet”. Emellett reményét fejezte ki, hogy Moszkva változtat agresszív külpolitikáján, felhagy más országok hibáztatásával és „meghallja a nyugati közösség üzeneteit”.

XS
SM
MD
LG