Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Oroszország még egy embert meggyanúsított Dugina halála ügyében


Nyomozók a Dugina elleni merénylet helyszínén, Moszkva külvárosában 2022. augusztus 21-én
Nyomozók a Dugina elleni merénylet helyszínén, Moszkva külvárosában 2022. augusztus 21-én

Oroszország első számú biztonsági ügynöksége hétfőn megnevezett még egy ukránt, aki állítása szerint részt vett egy orosz nacionalista ideológus lányának meggyilkolásában.

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB), a KGB fő utódügynöksége közölte, hogy Bogdan Ciganenko ukrán állampolgár segített előkészíteni Darja Duginának, az egyes nyugatiak által „Putyin agyának” tartott Alekszandr Dugin lányának meggyilkolását.

Az FSZB vádja szerint Ciganenko hamis személyi igazolványt és hamis rendszámokat adott át a fő gyanúsítottnak, Natalja Vovknak, és segített neki összeszerelni a robbanószerkezetet, amelyet Dugina autójában helyeztek el.

A 44 éves Ciganenko július 30-án érkezett Észtországon keresztül Oroszországba, és a gyilkosság előtti napon hagyta el az országot – közölte az FSZB.

Dugina, az egyik nacionalista orosz tévécsatorna 29 éves kommentátora akkor halt meg, amikor augusztus 20-án éjszaka felrobbant a terepjárójába helyezett távirányítós robbanószerkezet, miközben Moszkva külvárosában vezetett, és darabokra tépte a járművet, azonnal megölve őt – közölték a hatóságok.

Apjával együtt, aki filozófus, író és politikai teoretikus, lelkesen támogatták Vlagyimir Putyin orosz elnök döntését, hogy csapatokat küldjön Ukrajnába.

Az FSZB közölte, hogy Dugina meggyilkolását „az ukrán különleges szolgálatok készítették elő és követték el”, és Vovkot vádolta meg azzal, hogy végrehajtotta a gyilkosságot, majd Észtországba menekült.

Vovk az FSZB szerint júliusban érkezett Oroszországba tizenkét éves lányával, és lakást bérelt abban az épületben, ahol Dugina lakott, hogy megfigyelje. Az ügynökség azt állította, hogy Vovk és lánya ott volt azon a nacionalista fesztiválon, amelyen Dugin és lánya közvetlenül a gyilkosság előtt vett részt.

Az FSZB szerint Vovk Ukrajna oroszok által támogatott szakadár donyecki területének rendszámát használta ahhoz, hogy bejusson Oroszországba, majd egy kazahsztáni rendszámmal közlekedett Moszkvában, mielőtt átváltott volna egy ukránra, hogy átlépje az észt határt. Az ügynökség videót és fotókat tett közzé a gyanúsítottról a határátkelők térfigyelő kameráiból, illetve autóvezetés közben Moszkvában, és a moszkvai lakóház bejáratánál.

Az FSZB hétfőn arról számolt be, hogy Ciganenko adta Vovknak a kazah rendszámot és a kazah személyazonosító okmányokat, amelyek egy Julija Zaiko nevű valós személyhez tartoznak. Arról nem közölt részleteket, hogyan szerezte Vovk a többi rendszámot, és hogy azok is hamisak-e.

Kijev indulatosan tagadta, hogy bármi köze lenne Dugina halálához. Az észt hatóságok közölték, hogy nem kaptak hivatalos kérést vagy megkeresést Oroszországtól Vovkkal kapcsolatban.

Készült az AP beszámolójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG