Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az RT német riportere: arra kértek, hogy a kórházban fekvő Navalnij után kémkedjek


Alekszej Navalnij visszatér Berlinből Oroszországba, 2021. január 17-én.
Alekszej Navalnij visszatér Berlinből Oroszországba, 2021. január 17-én.

Az orosz állami RT csatorna volt német riportere szerint újságíróként kellett volna a megmérgezett Alekszej Navalnij közelébe kerülnie, vagy épp a munkatársai lakcímét kinyomoznia.

Daniel Lange a Russia Today (RT) egykori riportere elmondta a német médiának, hogyan utasították arra, hogy próbáljon közel kerülni a lábadozó Navalnijhoz.

Az újságíró-igazolványát felhasználva kellett tesztelnie, mennyire tud közel kerülni ahhoz a kórházi osztályhoz, ahol a novicsok idegméreggel megmérgezett Navalnijt ápolták. Arra is felkérték, hogy „óvatosan készítsen képet a megerősített katonai jelenlétről” a berlini Charité kórházban.

Lange március 11-én beszélt erről a Szabad Európának. Azt mondta, hogy a megbízásának „semmi közel sem volt az újságíráshoz” és hogy ennek nyomán felmondta szerződését az RT Deutsch adóval. Ez utóbbi az orosz állam által fenntartott tévé német nyelvű csatornája.

A kórházi biztonsági intézkedéseket kellett tesztelnie

Lange elmondta, hogy őt és kollégáját azzal bízták meg, hogy derítsék ki mennyire mélyen tudnak bejutni a Charité kórházba: hány „ellenőrzőponton” tudnak észrevétlenül átmenni és milyen közel tudnak jutni az intenzív osztályon ápolt Navalnijhoz.

Többször elmondtam nekik, hogy nem vagyok titkosügynök és megkérdeztem: mit tennének velem Oroszországban, ha titokban lefényképeznék egy katonai kórház előtt álló őrt?”

-mondta.

Lange arról is beszélt, hogy a kórházban szándékosan magára irányította a figyelmet és elmondta a rendőröknek, hogy ő az „RT újságírója Oroszországból”. Ezt követően másik feladatot kapott, Navalnij vezető munkatársát, Leonyid Volkovot és Navalnij nyomozásainak vezetőjét, Marija Pevcsihet kellett megfigyelnie.

Volkovot felkutatni a lakása fotója alapján teljesen abszurd dolog volt, aminek semmi köze sem volt az újságíráshoz” – mondta Lange a Szabad Európának. „Volkov nem bújkált Berlinben, interjúkat adott. Aki beszélni akart vele, annak egyszerűen ezt hivatalosan jeleznie kellett”.

A lehető legrosszabbat kellett mondania Németországról

A volt RT-riporter hozzátette: őt és operatőrét arra utasította a hírszerkesztőség, hogy „mutassák be Németország minden szennyét” – nem tudósításokban, hanem rövid klipekben. „Arra szólítottak fel, hogy csak azokat a felvételeket válasszam ki, amelyek Németország legrosszabb oldalát mutatják

Ekkor döntöttem úgy, hogy távozom és beszámolok arról, hogy mi folyik a kulisszák mögött”.

Jogi úton akar visszavágni az RT

Az RT március 10-i reakciójában közölte ,hogy bepereli a BILD című német bulvárlapot, ahol Lang állításai először megjelentek.

A Russia Today szerint a leleplező anyag arra utal, hogy Németországban kampány folyik az orosz tévé ellen.

Lange a múlt héten egy könyvet is kiadott „Az RT Deutsch a kulisszák mögött: Putyin médiahadserege Németországban” címmel. Ebben ottani tevékenysége elmúlt két évét írja le és a könyvben is részletezi, hogyan kellett volna kémkednie Navalnij után.

Alekszej Navalnij ellenzéki vezetőt azonnal letartóztatták , amint felépülése után, január közepén visszatér Oroszországba.

Az aktivista szerint megmérgezésére maga Vlagyimir Putyin orosz elnök adott parancsot. Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) és a Kreml is tagadta a vádat.

Februárban egy moszkvai bíróság úgy döntött, hogy mivel Navalnij németországi gyógykezelése során és az előtt nem jelent meg a hatóságoknál rapporton egy korábbi, feltételes börtönbüntetése kapcsán, letöltendőre változtatja az ítéletét.

Navalnijt így két és fél és fegyházra ítélték és egy Moszkva-közeli börtönbe. Az aktivista és hívei szerint az ítélet politikai indíttatású volt.

Készült a bild.de és a Meduza.io tudósításainak felhasználásával.

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG