Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Hatalmas orosz rakétatámadás volt éjjel Kijev ellen, Zelenszkij légvédelmi rendszereket kér


Felrobbanó rakéta borítja fénybe Kijevet egy orosz légicsapás során 2024. március 21-én
Felrobbanó rakéta borítja fénybe Kijevet egy orosz légicsapás során 2024. március 21-én

A március 21-i orosz támadást jórészt elhárították az ukrán főváros légvédelmi rendszerei, ám Kijev több részén is jelentős károk keletkeztek, több ember megsebesült.

Az ukrán sürgősségi szolgálat 13 sebesültről számolt be, akik közül az egyik gyerek. Több tucat embernek el kellett hagynia az otthonát. 44 napja ez volt az első orosz támadás az ukrán főváros ellen.

A lelőtt orosz rakéták maradványai lakóépületekre, üzletekre, óvodákra és járművekre hullottak Kijev különböző részein – közölték tisztviselők.

Ehhez kapcsolódóan: Észak-Korea hétezer konténernyi fegyvert szállíthatott már Oroszországba

Egy transzformátor-alállomás és több lakóépület is kigyulladt, ezért a környéken lakókat ki kellett költöztetni – tették hozzá.

Szerhij Popko, a kijevi közigazgatás vezetője elmondta, hogy további két ember sebesült meg a főváros Brovarij és Visorod kerületében, ahol legalább 24 családi ház rongálódott meg. Popko beszámolója szerint az orosz támadás három órán át tartott, a rakéták különböző irányokból egyszerre közelítették meg a fővárost.

A támadás idején Ukrajna egész területén légiriadót rendeltek el.

Az ukrán hadsereg közlése szerint Oroszország 31 rakétát lőtt ki az ukrán fővárosra tizenegy Tu–95MS stratégiai bombázóból, amelyek orosz területről, Volgodonszkból és Engelszből szálltak fel.

„Az ellenség két Iszkander–M ballisztikus rakétával, valamint 29 Kh–101-es cirkálórakétával támadta Kijevet – áll a légierő közleményében. – Minden ellenséges rakétát lelőttünk a Kijevi területen” – jelentette Mikola Olescsuk, a légierő parancsnoka.

Ehhez kapcsolódóan: Washington akkor is segíti Kijevet, ha az erről szóló tervezet nem tud átjutni a kongresszuson

Az éjszakai orosz támadás után Volodimir Zelenszkij ukrán elnök felszólította a Nyugatot, hogy szállítson légvédelmi rendszereket Kijevnek.

„Ez a rettenet mindennap és minden éjjel folytatódik” – írta Zelenszkij Telegramon.

„Globális egységgel véget lehet vetni neki (…) Az orosz terroristáknak nincsenek olyan rakétáik, amelyek képesek megkerülni a Patriotokat és a világ más vezető rendszereit” – fogalmazott.

„Ukrajnának most van szüksége erre a védelemre, Kijevtől Harkivig, Szumitól Herszonig és Odesszától a Donyecki területig.”

„Ez teljes mértékben megvalósítható, ha partnereink kellő politikai akaratot mutatnak” – tette hozzá.

Az Egyesült Államok Kongresszusa belpolitikai viták miatt jelenleg visszatart egy hatvanmilliárd dolláros, Ukrajnának szánt amerikai katonai segélycsomagot.

A legújabb orosz támadáshullám előtt egy nappal öt ember halt meg a kelet-ukrajnai Harkiv városában orosz lövedékektől.

Ugyancsak március 20-án ukrán hírszerzési források közölték a Szabad Európával, hogy az Ukrán Katonai Hírszerzési Főigazgatóság (HUR) tervezésében és kivitelezésében ukrán drónok támadtak meg egy oroszországi légi támaszpontot, amely stratégiai bombázóknak ad otthont Engelsz közelében, a Szaratovi területen.

A névtelenül nyilatkozó források azt mondták, hogy „célpontokat találtak el”, most értékelik a támadás eredményeit, azt azonban nem árulták el, hogy milyen célpontokat támadtak, és közülük hányat találtak el.

Közben az orosz védelmi minisztérium március 21-én kiadott közleménye szerint az orosz légvédelmi rendszerek tíz darab, Ukrajnából indított Vampire rakétát lőttek le a határ közelében Belgorod környékén.

A támadásban megrongálódott a terület legnagyobb sport- és kulturális létesítménye, a Belgorod Aréna.

Az állítást nem lehetett független forrásból ellenőrizni.

Putyin harmadik világháborút emleget, és most először kimondta Navalnij nevét
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:00 0:00
XS
SM
MD
LG