Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Putyin szerint mostantól rubelben kell fizetni a gázért, a németek nem hagynák zsarolni magukat


Vlagyimir Putyin orosz elnök Orbán Viktorral folytatott ötórás, bizalmas megbeszélése után Moszkvában, 2022. február elsején.
Vlagyimir Putyin orosz elnök Orbán Viktorral folytatott ötórás, bizalmas megbeszélése után Moszkvában, 2022. február elsején.

Putyin egyoldalúan módosítaná a földgázszerződéseket, hozott egy rendeletet, ami szerint április elsejétől csak rubelben lehet fizetni az orosz gázért. Tévébeszédében emellett az európai munkahelyekért is aggódott és USA-t is hibáztatta. A német vezetés szerint viszont semmi nem változik.

Vlagyimir Putyin orosz elnök tévébeszédben jelentette be, hogy aláírta azt a rendeletet, amely szerint a külföldi vevőknek április 1-től rubelben kell fizetniük az orosz földgázért, és a szerződéseket felfüggesztik, ha nem teljesítik ezeket a kifizetéseket, írja a Guardian.

„Ahhoz, hogy orosz földgázt vásároljanak, rubelszámlát kell nyitniuk orosz bankokban. A holnaptól leszállított földgáz után ezekről a számlákról fizethetnek”

– mondta televíziós beszédében.

„Ha nincs ilyen kifizetés, azt a vevők mulasztásának tekintjük, az ebből eredő összes következménnyel együtt. Nekünk sem ad senki semmit ingyen, és mi sem fogunk jótékonykodni, vagyis a meglévő szerződések leállnak”

– fogalmazott az orosz elnök.

Putyin emellett újra támadta az USA-t is a beszédében, illetve az európai munkahelyeket is veszélyben látta, amennyiben az európai országok még inkább áttérnek cseppfolyósított gázra.

Oroszország adja Európa gázellátásának körülbelül harmadát, de a nyugati vállalatok és kormányok már korábban is elutasították a rubelben történő fizetési követelést, azt a meglévő szerződések megszegésének tekintik, mert azok euróban vagy dollárban történő fizetést rögzítenek.

Korábbi sajtóértesülések viszont arról szóltak, hogy a nyugati vevők voltaképpen továbbra is euróban fizetnek majd. Csak nem közvetlenül a Gazpromnak, hanem egy orosz banknak, nagy valószínűséggel a Gazprombanknak, amely nincs rajta a szankciós listán, és ott napi árfolyamon átváltják az eurót rubelre.

Németország nem kíván zsarolhatóvá válni

Robert Habeck német gazdasági miniszter erre reagálva elmondta, hogy nem is tudja, hogy ez fenyegetés, követelés vagy kérés Putyin részéről. Mindenesetre ő az eredeti szerződések betartásának fontosságát hangsúlyozta.

"Fontos, hogy ne adjunk olyan jelzést, hogy Putyin megzsarol majd minket"

– mondta Habeck. Olaf Scholz német kancellár arról beszélt, hogy nem változik a helyzet,"a cégek akarnak, tudnak és fognak is euróban fizetni az orosz gázért". Bruno Le Maire francia gazdasági miniszter is azt hangsúlyozta, hogy "a szerződések szerződések".

A Szabad Európa részéről megkérdeztük a magyar külügyet, hogy a magyar kormány kíván-e rubelben fizetni az orosz gázért. Közreadjuk, amint válaszolnak.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG