Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Megéri egy ország vezetőjének a lányát feleségül venni


Jekatyerina Tyihonova, sokak szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök lánya
Jekatyerina Tyihonova, sokak szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök lánya

Egy orosz üzletember egy sor hihetetlenül kedvező üzleti ajánlatot kapott, miután feleségül vette azt a Jekatyerina Tyihonovát, aki sokak szerint Putyin legkisebb lánya. A házasság után sorban álltak a legnagyobb orosz cégek, hogy áron alul átadják részvényeiket a fiatal férjnek.

Egy oknyomozó csapat kiszivárgott emailek alapján azt állítja, hogy egy Kirill Samalov nevű üzletember egy sor ajánlatot kapott, hogy vásárolja be magát a legnagyobb orosz cégekbe, miután feleségül vette azt a Jekatyerina Tyihonovát, akiről azt beszélik, ő Vlagyimir Putyin orosz elnök legkisebb lánya.

Samalov és Tyihonova 2013 februárjában házasodtak össze, és az emailek tanúsága szerint a férfi a rá következő egy évben négy ajánlatot is kapott, hogy vásároljon részvényeket nagy orosz telekommunikációs, ipari, olaj- és ingatlancégekben.

Az OCCRP tényfeltáró újságírócsapat december 7-én hozta nyilvánosságra, hogy valaki a rendelkezésükre bocsátott egy sor emailt egészen 2003-ig visszamenőleg. Az emailek hitelességét több forrás is megerősítette. A kiszivárgott levelezések betekintést adnak abba, hogy hogyan tesz mesés vagyonra szert az, aki bekerül Putyin belső köreibe.

Hirtelen sorban álltak a cégek

Samalov 30 éves volt amikor feleségül vette Tyihonovát, akiről az elnök soha nem ismerte el hivatalosan, hogy a lánya. Egy évvel a menyegző után Samalov megvette a Szibur petrolkémiai óriáscég 17 százalékát Gennadij Timcsenkótól, Putyin egy közeli szövetségesétől, aki az amerikai szankciók miatt akarta visszavágni a részesedését a vállalatban.

Az az emailekből sem derül ki, hogy Samalov mennyit fizetett a Szibur-részvényekért, de később azt állította, hogy a vállalat 10 milliárd dollárt ér, ha ez igaz, akkor a részesedése 1,7 milliárd dollár lehetett. A Szibur nem nyilvános részvénytársaság, így nem lehet megbecsülni a pontos értékét.

Az viszont semmi esetre sem világos, hogy honnan volt Samalovnak pénze a 17 százalékos részesedére, mivel nem rendelkezett olyan fedezettel, ami lehetővé tette volna egy ilyen komoly hitel felvételét.

Hónapokkal a házasságkötés után Samalov több telekommunikációs cégtől is ajánlatot kapott, hogy részvényeket vegyen, ekkor a titkára azt javasolta neki, kérjen kölcsön az olyan „baráti cégektől”, mint a Gazfond, az orosz állami gázvállalat, a Gazprom nyugdíjalapja, amelynek az élén az újdonsült férj bátyja állt.

Százmilliós részvények jelképes összegért

Kirill Samalov még nem volt harminc éves, amikor munkába állt a Sziburnál, majd röviddel a házasság után megkapta a cég 3,8 százalékát 100 dollárért, miközben a részesedés valós értéke százmillió dolláros nagyságrendre becsülhető.

Dmitrij Konov a cég igazgatótanácsának tagja azzal magyarázta a dolgot, hogy Samalov a cég opciós programján keresztül szerezte meg a 3,8 százalékos részesedést. Bevett gyakorlat, hogy a vállalatok lehetőséget adnak a menedzsment számára, hogy akciós áron részesedést vásároljanak a cégben, hiszen így érdekelté vállnak abban, hogy a lehető legjobban dolgozzanak.

Ennek ellenére a 100 dolláros ár nem tűnik reálisnak, a többi Szibur-munkatárs több millió dollárokat fizetett azért, hogy részvényesek lehessenek, tehát Samalovval minden bizonnyal kivételeztek.

Szolid családi fészek

Samalov és Tyihonova egyébként gyerekkoruk óta ismerik egymást, a vőlegény apja, Nyikolaj Samalov Putyin egyik legközelebbi és legrégebbi barátja. A férj már a frigy előtt is az ország egyik legbefolyásosabb üzletembere volt az apja miatt, a lakodalmon olyan vendégek voltak jelen, mint az Orosz Állami Direkt Befektetési alap (ők finanszírozzák például az orosz koronavírus-vakcina fejlesztését) elnöke, Kirill Dmitrijev.

A lakodalom után egyébként Samalov vagyona tovább tört az ég felé. Már a házasság előtt is egy egész sor offshore-cége volt, amelyek közül a legtöbbet egy Antigua és Barbadua-i strómanon keresztül birtokolt. A 100 dolláros csodaalku pedig csak a kezdet volt, amikor leütötték a Szibur 17 százalékáról szóló üzletet, Samalov lett Oroszország legfiatalabb milliárdosa, és a Szibur második legnagyobb részvényese.

Az OCCRP oknyomozása szerint nem sajnálták a pénzt, hogy a közös otthonukat berendezzék, néhány a drágább tételek közül, amit a házukba megrendeltek:

  • Spa-felszerelések 321 400 euró,
  • gardrób 102 500 euró,
  • keleti fák a kertbe 91 200 euró,
  • a nappali kanapéinak textilborítása 59 200 euró,
  • szőnyeg a könyvtárba 54 300 euró

A fiatal pár összesen 8 millió eurót, azaz 2,8 milliárd forintot költött a villájuk felújítására és berendezésére.

A válás

Röviddel azután, hogy Oroszország annektálta a Krímet, és az Egyesült Államok, valamit az Európai Unió bejelentették, hogy szankciókat vetnek ki Putyin belső körére, köztük Gennadij Timcsenkóra, Samalovnak felajánlottáka a VSMPO-Aviszma titániumcég 51 százalékos tulajdonjogát.

Az Aviszma-részvényekkel Samalov be tudta volna biztosítani magát, mivel a cég számos nyugati repülőgépgyártóval szerződésben áll, így a nyugat a saját gazdasági érdekeit kockáztatta volna egy szankcióval.

Végül 2018-ban személy szerint Kirill Samalov is felkerült az Egyesült Államok szankcionált személyeinek listájára, igaz ekkor már közel öt év házasság után szétmentek Tyihanovával, és a férfi a Szibur-részesedésén is túladott egy ismeretlen összegért. Samalov a válás után egy Zsana Volkova nevű celebet vett feleségül, aki nem sokkal ezt követően máris egy Brit Virgin-szigeteki cég boldog tulajdonosa lett.

Érdekesnek találta cikkünket? Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG