Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Oroszország: részben újraindult a forgalom a támadás után a krími hídon


Pillantás a Kercsi-hídra a vonatablakból a támadás után, 2023. július 17-én
Pillantás a Kercsi-hídra a vonatablakból a támadás után, 2023. július 17-én

Oroszország július 18-án közölte, hogy részben újraindult a közúti forgalom azon a fontos hídon, amely a Moszkva által annektált Krímet köti össze Oroszországgal a Kercsi-szoros felett. A hidat egy nappal korábban robbanás rongálta meg.

Oroszország Ukrajnát tette felelőssé az incidensért, amelyben két ember meghalt, lányuk pedig súlyosan megsebesült. Július 18-án Moszkva közölte, hogy légicsapást intézett az ukrajnai Odessza és Mikolajiv létesítményei ellen, bosszúból a hidat érő támadásért.

Vlagyimir Putyin elnök – aki a Krím 2014-es annektálása után presztízsprojektté tette a híd felépítését – megfogadta, hogy nem hagyja válasz nélkül azt, amit Oroszország „terroristatámadásnak” nevezett.

Ehhez kapcsolódóan: Az oroszok Odesszát, az ukránok a Krímet támadták drónokkal a hírek szerint

Ukrajna nem vállalta a felelősséget a támadásért, de az ukrán média arról számolt be, hogy a biztonsági szolgálatok két tengeri drónt vetettek be a művelet végrehajtására.

Marat Husznullin orosz miniszterelnök-helyettes, aki a javítási munkálatokért felel, július 18-án azt írta Telegramon, hogy „a krími hídon helyreállították a gépjármű-közlekedést a külső jobb sávon”.

Husznullin beszámolója szerint a hídon vezető út egy része megsemmisült, újjá kell építeni, de a tartóoszlopokon nincs szerkezeti sérülés. Hozzátette: a hidat november 1-jéig teljesen helyreállítják.

A Krím félszigetet Oroszországgal összekötő egyetlen közúti hídban keletkezett károk befolyásolhatják, hogy Moszkva képes-e biztosítani csapatai ellátását Dél-Ukrajnában, és megmutatták, hogy az orosz infrastruktúra is sebezhető drónokkal – robbanóanyagokkal megpakolt kicsi, gyors és távirányított hajókkal.

Július 17-én Putyin javaslatokat követelt a biztonság szavatolására a hídon, amelyet októberben egy támadás után már helyre kellett állítani.

Nemrégiben Hanna Maljar ukrán védelmiminiszter-helyettes beismerte, hogy Ukrajnának köze volt az októberi támadáshoz. A háború ötszázadik napján azt írta a közösségi médiában: „273 nappal ezelőtt végrehajtottuk az első csapást a krími hídon az orosz logisztika megzavarása érdekében.”

Ehhez kapcsolódóan: Még nagyobb háborús pusztítást követelnek a Kreml héjái

A híd elleni második támadás csapást mért Moszkva presztízsére és az elcsatolt régió turisztikai iparára is.

A Krímben nyaraló orosz turisták gondjait tetézi, hogy július 18-án a rossz időjárás miatt felfüggesztették a kompjáratokat a megszállt régió és Oroszország között.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG