Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Oroszország-szerte tüntetnek Navalnij kiszabadításáért, feleségét is letartóztatták


Rendvédelmi erők őrizetbe vesznek egy tüntetőt, aki Alekszej Navalnij szabadon engedése mellett állt ki. Moszkva, 2021. január 23.
Rendvédelmi erők őrizetbe vesznek egy tüntetőt, aki Alekszej Navalnij szabadon engedése mellett állt ki. Moszkva, 2021. január 23.

Az extrém hideg és a rendőrség fenyegetése ellenére több orosz városban is tüntetéseket tartottak Alekszej Navalnij mellett. A Kreml kritikusát a múlt vasárnap tartóztatták le, amint visszatért Oroszországba. Navalnij feleségét és az ügyvédjét is letartóztatták Moszkvában.

Szibériai városokban több mint 15 ezer ember gyűlt össze szombat délelőtt, követelve Alekszej Navalnij ellenzéki politikus szabadon engedését. A Szabad Európa oroszországi tudósítói szerint reggel többek között Vlagyivosztokban, Karabovszkban, Jakutszkban és Jekatyerinburgban is tüntetések kezdődtek, utóbbi városban a -30 fok körüli hideg sem tartotta vissza Navalnij támogatóit. A nap folyamán összesen 65 városban készülnek tüntetésre, a legnagyobb demonstrációt Moszkvában, a Puskin térre szervezik.

A Reuters hírügynökség szerint, csak Moszkvában több mint 40 ezren vettek részt a tüntetéseken, míg az orosz belügyminisztérium szerint csupán négy ezren voltak. Az AFP hírügynökség jelentése szerint erőszakos összecsapás is kialakult a tüntetők és a rendőrség között Moszkvában, ahol több tüntetőt őrizetbe vettek. A fővárosban letartóztatottak között volt Alekszej Navalnij felesége, Julija Navalnaja, és az ellenzéki politikus ügyvédje, Ljubov Szobol.

Letartóztatják Alekszej Navalnij feleségét, Julija Navalnaját.

Az elmúlt évek egyik legnagyobb tüntetéshulláma Oroszországban

A rendőrségi túlkapásokat vizsgáló OVD-Info csoport délutáni jelentése szerint országszerte már legalább 1 900 tüntetőt tartóztattak le, csak Moszkvában 650 embert vettek őrizetbe. Több helyen rohamrendőrség próbálta feloszlatni a tömeget, Kabarovszkban pedig elmondásuk szerint fogdába zárt embereket is bántalmaztak.

Előreláthatóan ez lesz a legnagyobb oroszországi tüntetéshullám a 2017-es kormányellenes megmozdulások óta, amelyek szervezésében Navalnijnak szintén fontos szerepe volt – az akkori tiltakozást az általa készített, Dimitrij Medvegyev miniszterelnök korrupciós ügyeit feltáró film robbantotta ki.

A múlt héten Navalnij korrupcióellenes alapítványa (FKB) egy hasonló videót tett közzé, amely bemutatja Putyin elnök állítólagos titkos luxusvilláját. A videót pár nap alatt több millióan nézték meg, ezzel a Navalnijék által közzétett eddigi legnézettebb anyaggá vált. Dimitrij Peszkov, a Kreml szóvivője Pénteken egyszerűen hazugságnak, hamisítványnak nevezte a Putyin villájáról készült felvételeket.

Minden megmozdulást betiltottak

A tüntetéseket annak ellenére szervezik Oroszország-szerte, hogy az orosz hatóságok előre megtiltottak minden Navalnij melletti megmozdulást, részben a koronavírus-járvány miatt bevezetett gyülekezési tilalomra hivatkozva. Részben pedig, ahogy Alekszandr Gorovoj belügyminiszter-helyettes indokolta: az „agitátorok” miatt, akik „Belaruszban és Kirgizisztánban kipróbált politikai technológiák példája alapján” az orosz politikai rendszer megingatására készülnek. A héten a rendőrség letartóztatta több megmozdulás szervezőjét, és otthonában zaklatott olyan fiatalokat, akik a tüntetéseken való részvételre buzdítottak az interneten.

A rendőrségen kívül az egyetemek és főiskolák is üzeneteket küldtek a diákoknak, felszólítva őket, hogy ne vegyenek részt a tüntetéseken. Ellenkező esetben fegyelmi eljárás indulhat ellenük, vagy elveszthetik hallgatói státuszukat.

Az esetekre reagálva a Human Rights Watch (HRW) jogvédő szervezet pénteken bírálta Oroszországot a szólásszabadság és a békés tiltakozás jogának megsértése miatt. „Az elmúlt évben az orosz hatóságok gyakorlatilag betiltottak minden békés ellenzéki megmozdulást, és üldözik azokat, akik fel merik emelni a hangjukat” – fogalmazott Hugh Williamson, a HRW európai és közép-ázsiai szervezeteinek vezetője.

Navalnij egyik emberre szerint öngól a hatósági terror

A Szabad Európa tudósítása szerint a rendőrség több helyen is erőszakkal lépett fel a tüntetők ellen. Moszkvában letartóztattak egy kisebb csoportot, akik a Puskin téren, a délutánra meghirdetett tüntetés helyszínén gyülekeztek.

Egy a Twitteren terjedő videón az látszik, hogy Vlagyivosztokban rohamrendőrök támadnak a tüntetőkre, gumibotokkal oszlatják fel a gyülekezést.

Leonyid Volkov, Navalnij korrupcióellenes alapítványának (FKB) koordinátora a Current Time-nak úgy nyilatkozott, „A Kreml lábon lőtte magát azzal, hogy ilyen hisztérikus hadjáratot indított a tüntetések megakadályozására.” Elmondása szerint a tüntetések január 23-a után is folytatódnak, egészen addig, amíg nem engedik szabadon Navalnijt.

Rúdtánc és luxus: milliók nézték meg Navalnij videóját Putyin állítólagos palotájáról
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:53 0:00
Készült a Reuters, az AP, az AFP, és a dpa tudósításainak felhasználásával.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG