Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A börtönre ítélt orosz történész nem adja fel a harcot


Jurij Dmitrijev orosz történész a sajtónak nyilatkozik a bíróság épülete előtt 2018 áprilisában Petrozavodszk városában
Jurij Dmitrijev orosz történész a sajtónak nyilatkozik a bíróság épülete előtt 2018 áprilisában Petrozavodszk városában

A Human Rights Watch (HRW) nemzetközi jogvédelmi szervezet „szörnyűnek" nevezte, hogy Jurij Dimitrijev orosz történészt 13 év börtönbüntetésre ítélték. A vádlott fellebbezett, mert eredetileg 3 és fél évet kapott, de hozzáadtak még 9 és fél évet. A HRW szerint a vádak hamisak.

Amikor júliusban Jurij Dimitrijevet, a gulágokkal foglalkozó orosz történészt 3 és fél év börtönbüntetésre ítélték gyermekekkel szembeni szexuális zaklatás vádjával, a felmentéséért kampányoló támogatói azt hitték, győztek.

Jurij Dmitrijev ugyanis az elmúlt négy év legnagyobb részét rácsok mögött töltötte, miután 2016 decemberében előzetes letartóztatásba került. A történészt gyermekpornográfia gyártásának gyanúja miatt tartóztatták le, és azzal vádolták, hogy örökbefogadott lányával fajtalankodott. A vádakat Dimitrijev már az elejétől fogva tagadta.

„Az ügyészségnek semmi bizonyítéka nem volt arra, hogy Dimitrijev bűnös lenne bármilyen, az örökbefogadott lánya ellen elkövetett erőszakos szexuális cselekmény miatt," mondta a Szabad Európának a döntéshozatalt követően Dimitrijev egyik barátja, Irina Flige, egy szovjet fogolytáborok kutatásával foglalkozó történész.

Rendőrök kísérik Dmitrijevet július 22-i petrozavodszki meghallgatása után
Rendőrök kísérik Dmitrijevet július 22-i petrozavodszki meghallgatása után

Enyhítés helyett még 9 év

Mindkét fél fellebbezett a döntés ellen. Az ügyészség szigorúbb büntetést, míg a védelem felmentést kérelmezett. Szeptember 29-én Karélia Legfelsőbb Bírósága még 9 és fél évet adott hozzá Dimitrijev büntetéséhez. Mindez hetekkel azelőtt történt, hogy a 64 éves kutatót szabadlábra helyezték volna.

Rachel Denber, a Human Rights Watch nemzetközi jogvédelmi szervezet európai és közép-ázsiai részlegének igazgatóhelyettese „szörnyűnek" nevezte az új döntést. „Az eset körülményei erősen arra utalnak, hogy a Dimitrijev ellen felhozott vádak hamisak és politikai indíttatásúak” – írta Denber.

Néhányan Dmitrijev támogatói közül csapásnak vélték az ítéletet, de nem lepődtek meg. „Én erre számítottam” – mondta a Szabad Európának Anatoli Razumov, Dmitrijev közeli barátja és kollégája, akivel együtt tanulmányozták a sztálini korszak elnyomását. „Ezeknek az embereknek hatalmas pénzügyi és propaganda forrásaik vannak, és nem fognak meghátrálni” – mondta Razumov.

Az állami média Dimitrijev ellen van

Három nappal Dimitrijev legutolsó petrozavodszki meghallgatása előtt a Rossia-24 nevű állami hírcsatorna cenzúrázott, meztelen fényképeket mutatott be a történész örökbefogadott lányáról, akiről az ügyészség azt állítja, hogy a férfi bántalmazta. Dmitrijev azt mondja, hogy a képek segítségével dokumentálta a gyermek fejlődését a szociális munkások számára, akikkel bíróságon harcolt azért, hogy a gyermeket örökbe fogadhassa.

Az országos állami csatornán bemutatott riport – amelyet Dmitrijev támogatói elítéltek – nevetségessé tette a védelem által használt „abszurd magyarázatokat", és a történészt a nyugati hatalmak romlott ügynökeként ábrázolta.

A riport később eltűnt a Rossia-24 honlapjáról, és csak azután tették újból vissza, miután újságírók jelezték az eltűnését. A riportban elhangzottak követték azt az orosz hatóságok által követett narratívát, amelyet Dimitrijev ügyének kezdetétől hangoztattak, és amely a 2018. áprilisában történt felmentése ellenére is folytatódott, hiszen a felmentés után két hónappal ugyanaz a bíróság helyezte hatályon kívül a döntést, amely szeptember 29-én meghosszabbította büntetését.

„Ez a döntés ellentmond a józan észnek" – mondta a legfrissebb ítéletről az MBKh Media hírügynökségnek adott interjújában Dmitrijev ügyvédje, Viktor Anufrijev, aki nem tudott részt venni a fellebbezési tárgyaláson, mert koronavírus-tünetei miatt éppen karanténban volt. „Szerintem ilyen még nem történt Oroszország jogi történetében” – tette hozzá.

Nem adják fel

Közben a börtönben Dmitrijev megkapta rokonainak és támogatóinak leveleit, akik megosztották Dimitrijev ironikus és jó humorú válaszait a Facebook-oldalaikon és más közösségi média platformokon. Úgy tűnik, Dimitrijev azonban továbbra sem tört meg: alig egy órával börtönbüntetésének meghosszabbítása után tollat ​ragadott, hogy továbbra is bizonyítsa ártatlanságát.

„Hát, ez van. Folytatjuk a harcot" - írta az MBKh Media által közzétett levelében, amelyet azután írt, ahogy elhagyta a bíróságot. „Isten próbára teszi azokat, akiket szeret."

Dmitrijev védelme saját fellebbezést fog indítani, amelyet valószínűleg a szentpétervári Legfelsőbb Bíróságon fognak felülvizsgálni.

„Meggyőződésem, hogy ez a megpróbáltatás egy éven belül [Dimitrijev] szabadon bocsátásával véget fog érni" – mondta Razumov. - „És a végén meg fogjuk szerezni az őt megillető felmentést."

XS
SM
MD
LG