Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Oroszország törvényen kívül helyezte a Meduza híroldalt


A Meduza címoldalán jelenti be a hírt 2023. január 26-án
A Meduza címoldalán jelenti be a hírt 2023. január 26-án

Az orosz hatóságok csütörtökön nemkívánatos szervezetnek minősítették a Meduza független híroldalt. Gyakorlatilag törvényen kívül helyezték az oldal oroszországi működését, és megtiltották minden orosznak az együttműködést a Meduzával vagy annak újságíróival.

A minősítés a legújabb ilyen eset a Kreml évek óta tartó hadjáratában a független médiumok megzabolázására és annak megakadályozására, hogy tudósításaik eljussanak a hétköznapi oroszokhoz. A média megleckéztetése egyre szélesebb körben folyik, mióta Oroszország tavaly megtámadta Ukrajnát.

Az orosz főügyész a döntést ismertető közleményében kijelentette, hogy a lett székhelyű hírügynökség „fenyegetést jelent az alkotmányos rendszer alapjaira és az Orosz Föderáció biztonságára”.

A Meduza, Oroszország egyik legolvasottabb független híroldala nem reagált még a lépésre, bár közzétett egy hírt a honlapján, amelyben részletezi, hogy mit is jelenthet a minősítés.

„A nemkívánatos szervezeteknek megtiltják, hogy orosz területen működjenek, és azzal fenyegetik őket, hogy vádat emelnek ellenük bűncselekmény miatt” – áll az orosz és angol nyelven megjelent cikkben.

„Bárki, aki tagja ilyen csoportnak, vagy együttműködik vele, bűnvádi eljárással szembesülhet – ez különösen súlyos korlátozás az újságírók esetében, akiknek beszélniük kell a forrásaikkal, ha tudósítani akarnak a hírekről” – teszik hozzá.

A nemkívánatos szervezettel való együttműködés miatt eljárás alá vont személyek súlyos pénzbírságot vagy akár többéves börtönbüntetést is kaphatnak.

Ehhez kapcsolódóan: Lettország visszavonja egy száműzetésben működő független orosz televízió engedélyét

Jelenleg több mint ötven szervezet szerepel a nemkívánatos listán, köztük az iStories és a Proekt orosz oknyomozó híroldal, valamint a holland székhelyű Bellingcat.

Az orosz Wagner katonai magáncsoport alapítója, Jevgenyij Prigozsin tavaly júliusban nyilvánosan szorgalmazta a Meduza felvételét a listára.

Prigozsin Oroszország legfőbb ügyészének írt levelében támadta a Meduza ukrajnai háborúról szóló tudósításait. Szerinte azok a cikkek, amelyek a Kremlen belüli forrásokra hivatkozva azt állították, hogy el akarják Putyint távolítani a hatalomból, és hogy második támadást terveznek az ukrán főváros, Kijev ellen, megsértették Oroszország szigorú cenzúratörvényeit.

Az orosz parlament röviddel Ukrajna megtámadása után olyan törvényt fogadott el, amely alapján akár öt év börtönnel is büntethetik a fegyveres erők „jó hírnevének megsértését”, illetve 15 évig terjedő börtönbüntetést szabhatnak ki „szándékosan hamis információk” terjesztéséért.

Egy másik független híroldal, a Mediazona csütörtökön közölte, hogy kiadóját, Pjotr Verzilovot azzal vádolták meg, hogy politikai gyűlöletből álhíreket terjeszt a hadseregről.

A törvények tavaly márciusi elfogadása után az orosz hatóságok gyorsan blokkolták a hozzáférést több tucat weboldalhoz – köztük a Meduzához –, és orosz, illetve nemzetközi hírügynökségek hagyták el az országot.

A Meduza 2014-es megalakulása óta Lettországban működik. Felkerülését a nemkívánatos listára ellenzéki szereplők ítélték el a közösségi médiában.

„A nemkívánatos szervezet az a maroknyi ember, akik magukhoz ragadták a hatalmat Oroszországban” – írta Twitteren Ruszlan Saveddinov, Alekszej Navalnij bebörtönzött ellenzéki politikus szövetségese.

Készült a Reuters beszámolójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG