Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Oroszország újabb légicsapás-sorozatot mért a kritikus infrastruktúrára Ukrajnában


Tűzoltók egy orosz dróntámadás helyszínén Ukrajnában
Tűzoltók egy orosz dróntámadás helyszínén Ukrajnában

Az orosz hadsereg több mint ötven rakétával és húsz drónnal vette célba szerdára virradóra az ország különböző pontjait.

A megszállók legkevesebb hat régiót vettek tűz alá, Ukrajna-szerte számos helyszínen órákon át szólt a légoltalmi riadó, a fővárosban is.

Több fontos létesítményben károk keletkeztek, az áldozatok száma azonban egyelőre ismeretlen.

Herman Haluscsenko ukrán energiaügyi miniszter megerősítette, hogy az ellenség újabb „nagyszabású támadást” hajtott végre a kritikus infrastruktúra ellen, erőműveket és hálózati létesítményeket vett célba a Poltavai, a Kirovohradi, a Lvivi, az Ivano-Frankivszki, a Zaporizzsjai és a Vinnicjai területen is.

Ukrajnának idén az is siker, ha nem veszít jelentős területeket – Demkó Attila és Rácz András a háború kilátásairól
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 1:06:16 0:00

Filip Pronin, a poltavai katonai adminisztráció vezetője arról számolt be, hogy tűz ütött ki, miután drón csapódott egy energetikai létesítménybe a térségben.

Zaporizzsjai tisztségviselők kiemelték, hogy az Európa legnagyobb atomerőművének otthont adó régióban is a polgári és a kritikus infrastruktúrát bombázták az inváziós erők.

A nyugati Lvivben is egy erőművet ért támadás a Cservonohradi körzetben.

Volodimir Zelenszkij azt írta a Telegramon, hogy legalább ötven rakétát és húsz drónt lőttek ki az orosz katonák.

Az ukrán elnök arra is kitért, hogy minderre az emlékezés és megbékélés napján került sor, amikor a második világháború áldozataira emlékeznek.

„Az egész világnak meg kell értenie, hogy ki kicsoda” – húzta alá, és a náci Németország cselekedeteihez hasonlította az ukrajnai orosz agressziót.

Oroszország rendszeresen támadja az ukrajnai energetikai hálózatot, igen erősen akadályozva az ország működését, megkeserítve a lakosság életét.

Az ukrán hadsereg a nyugati támogatás akadozása miatt kialakult drámai lőszerhiány miatt egyre nehezebben tudja elhárítani a légicsapásokat; az újabb amerikai fegyverek érkezése javíthat majd a helyzeten.

Ehhez kapcsolódóan: Harcászati nukleáris készültségi tesztet hajtanak végre Oroszországban

Vlagyimir Putyin közölte, hogy a támadásokkal az oroszországi kőolaj-finomítók elleni ukrán csapásokat torolják meg.

A részben megszállt kelet-ukrajnai Luhanszki terület hatóságai szerdán arról tájékoztattak, hogy támadás ért egy olajterminált, ahol tűz keletkezett, öt ember megsebesült.

Ehhez kapcsolódóan: Ukrajna: Meghiúsítottuk az orosz hírszerzés tervét Zelenszkij meggyilkolására

Szakértők szerint az utóbbi hetekben valamelyest csökkent az orosz légitámadások hevessége. Egyesek azt gyanítják, hogy Moszkva egy nagyobb offenzívára spórolhat a lőszerrel, amelyet akár már a következő hetekben megindíthatnak.

Az immár több mint két éve tartó háború kezdeti szakasza óta nem volt jelentősebb elmozdulás a mintegy ezer kilométer hosszú fronton, az elmúlt hónapokban azonban Oroszország apróbb sikereket ért el a harctéren.

XS
SM
MD
LG