Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ukrajna: Meghiúsítottuk az orosz hírszerzés tervét Zelenszkij elnök meggyilkolására


Az ukrán elhárítás nyomozói meghiúsítottak egy orosz összeesküvést Volodimir Zelenszkij elnök és más vezető ukrán katonai és politikai személyiségek meggyilkolására – közölte kedden az ukrán állambiztonsági szolgálat.

Két ezredest őrizetbe vettek a vezető tisztségviselőket védő Ukrán Állami Gárdától. A gyanú szerint ők hajtották volna végre az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat, az FSZB által kidolgozott tervet. A közlemény szerint az ezredeseket még azelőtt toborozták, hogy Oroszország 2022 februárjában megtámadta Ukrajnát.

A közlemény az Állambiztonsági Szolgálat vezetőjét, Vaszil Maljukot idézte, aki azt mondta, hogy a támadást még Vlagyimir Putyin orosz elnök keddi, újbóli beiktatása előtt hajtották volna végre. Hozzátette, hogy személyesen felügyelte a szigorúan titkos műveletet, amellyel nyomon követték az összeesküvést.

Ehhez kapcsolódóan: Megkezdte ötödik elnöki ciklusát Putyin; Oroszország még sosem volt ennyire a markában

Ukrajna nem először állítja, hogy az oroszok végezni akarnak Zelenszkijjel. Az ukrán elnök maga beszélt arról, hogy 2022-ben legalább tíz alkalommal tettek kísérletet a meggyilkolására, most pedig már harmadik éve tart a háború Oroszországgal.

Lengyel ügyészek múlt hónapban arról számoltak be, hogy letartóztattak egy lengyel férfit, akit azzal vádolnak, hogy kész volt kémkedni az orosz katonai hírszerzés javára egy Zelenszkij meggyilkolására irányuló állítólagos összeesküvés részeként.

Ehhez kapcsolódóan: Orosz kémhálózaton ütöttek rajta Lengyelországban

Zelenszkij mozgását biztonsági okokból titokban tartják, látogatásait az ország különböző pontjain csak a távozása után jelentik be nyilvánosan. A Kijevben tartott eseményekről szóló hírek általában embargósak, amíg a rendezvények véget nem érnek.

Zelenszkij nagy értéket képvisel országa számára, miközben dúl a háború Ukrajna nagyobb szomszédja ellen, és a megfogyatkozott ukrán erők újabb katonákra és fegyverekre várnak. Arra buzdítja népét, hogy folytassa a harcot, és elhitette, hogy Ukrajnáé lehet a győzelem.

Az ukrán közlemény szerint a Zelenszkij kiiktatására készülő orosz titkosszolgálati ügynökök az ukrán hadsereg olyan tagjait keresték meg, akik ismerik az elnök védelmét szolgáló biztonsági intézkedések részleteit, és túszul ejthetik, majd később megölhetik az államfőt. A műveletet Moszkvából irányították – közölték, és felfedték az összeesküvés mögött álló három állítólagos orosz kém nevét.

A részletesebb terv az volt, hogy megtudják, hol tartózkodnak a magas rangú ukrán tisztviselők, és rakétatámadást indítsanak ellenük, majd drónokkal és rakétákkal vegyék célba őket.

A közlemény szerint a két ukrán ezredest hazaárulás gyanújával letartóztatták. Akár életfogytiglani börtönbüntetésre is ítélhetik őket.

Ukrajna üdvözli a régóta halogatott amerikai katonai segélyt, míg Oroszország lesben áll, hogy lebombázza a szállítmányokat
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:04 0:00
Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG