Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Oroszország vadászgéppel támadta a Kígyó-szigetet, miután az ukránok kitűzték a nemzeti zászlót


Ukrán katonák kitűzik a kék-sárga nemzeti zászlót a visszafoglalt Kígyó-szigeten az Odessza régióban 2022. július 7-én
Ukrán katonák kitűzik a kék-sárga nemzeti zászlót a visszafoglalt Kígyó-szigeten az Odessza régióban 2022. július 7-én

Az orosz hadsereg közlése szerint egy vadászgépük az éjszaka rakétákkal támadta meg a Kígyó-szigetet visszafoglaló ukrán csapatokat, miután újra kitűzték a zászlójukat a stratégiai jelentőségű, fekete-tengeri katonai álláson.

A támadás csütörtök kora reggel történt, és megsemmisítette a szigeten lévő ukrán alakulat egy részét – mondta Igor Konasenkov altábornagy, a védelmi minisztérium szóvivője.

„Reggel 5 óra körül több ukrán katona szállt partra a szigeten egy motorcsónakból, és fényképeket készítettek a zászlóval. Az Orosz Légierő egyik vadászgépe azonnal csapást mért nagy pontosságú rakétákkal a Kígyó-szigetre, amelyben az ukrán katonák egy része megsemmisült” – mondta Konasenkov egy videóban.


Szerhij Bratcsuk, az odesszai régió vezetője megerősítette, hogy a szigetet támadás érte, de a károkról és az áldozatokról nem közölt részleteket.

A kicsiny sziget stratégiai jelentőséggel bír, mivel közel van az ukrajnai Odessza kikötőjéhez vezető tengeri útvonalakhoz.

De szimbolikus jelentőséget is szerzett az elmúlt csaknem öt hónap alatt, amióta Oroszország megszállta Ukrajnát. Az oroszok egy hete vonultak ki onnan, miután az ukrán tüzérség intenzíven támadni kezdte a szigetet.

A videófelvétel, amelyen három ukrán katona kitűz egy nagy ukrán zászlót a szigeten, csütörtökön több hivatalos Telegram-csatornára is felkerült, például Andrij Jermak, Zelenszkij elnök kabinetfőnökének oldalára.

Az nem volt egyértelmű, hogy a videót mikor forgatták.

Közben a keleti Donyeck régióban élőket ismét menekülésre szólították fel a hatóságok, mert az orosz erők folytatták lassú, felőrlő előrenyomulásukat, újabb területeket foglalva el, és súlyos veszteségeket okozva az ukrán csapatoknak.

Az ukrán katonai parancsnokok szerdán közölték, hogy visszaverték az orosz támadásokat több helyen a Donbászban, Luhanszk és Donyeck határán és környékén.

Oroszország a hét elején azt állította, hogy elfoglalta az egész Luhanszk régiót, miután kiszorította az ukrán erőket Liszicsanszkból és Szeverodonyeckből. Az orosz haderő ezt követően továbbnyomult nyugat és dél felé, például Szlovjanszk irányába.

Luhanszk közigazgatási vezetője, Szerhij Hajdaj azonban cáfolta, hogy az oroszok teljesen elfoglalták volna a régiót, és azt mondta, hogy a Luhanszk-környéki falvakban jelenleg is heves harcok folynak.

„Az oroszok nagy árat fizettek, de a Luhanszk régiót nem foglalta el teljesen az orosz hadsereg – mondta Hajdaj egy televíziós interjúban. – Néhány települést mindkét oldal többször is lerohant” – tette hozzá.

Ukrán parancsnokok állítása szerint visszaverték az oroszok támadásait egy város és egy falu ellen Ukrajna második legnagyobb városától, Harkivtól északra, nem messze az orosz határtól.

Zelenszkij szerda esti videóbeszédében azt mondta, hogy az országában zajló harcok közül a Donbászban van a legbrutálisabb összecsapás. Azt is mondta, hogy a nyugati tüzérségi és rakétarendszereknek nagyon erős hatásuk van a harcmezőn.

Az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy orosz rakéták megsemmisítettek két HIMARS rakétarendszert, amelyeket az Egyesült Államok adott Ukrajnának. Az ukrán hadsereg tagadta Moszkva állításait.

Az orosz erők „a háború 133 napja alatt először” nem foglaltak el újabb területeket – állítja a washingtoni székhelyű Háborús Tanulmányok Intézete. A tanácsadószervezet szerint Moszkva műveleti szünetet tarthat, ami nem jelenti „a támadások teljes beszüntetését”.

„Az orosz erők valószínűleg viszonylag kisebb támadásokat hajtanak csak végre, miközben megpróbálnak felkészülni a jelentősebb műveletekre, megerősítve harci erejüket, ami szükséges a további jelentősebb lépésekhez” – olvasható az intézet szerdai közleményében.

XS
SM
MD
LG