Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Oroszország zsarolással és lefizetéssel próbál kémeket toborozni Németországban


Thomas Haldenwang berlini sajtótájékoztatója 2024. június 18-án
Thomas Haldenwang berlini sajtótájékoztatója 2024. június 18-án

Moszkva nagy erőkkel dolgozik a korábban diplomáciai fedésben működő, de mára kiutasított kémei pótlásán. E célból egyre gyakrabban próbálnak lefizetni és megzsarolni embereket – figyelmeztetett a német Szövetségi Alkotmányvédelmi Hivatal (BfV).

Az ügynökség friss jelentése szerint az orosz hírszerzés komoly anyagi forrásokat fordít újabb ügynökök beszervezésére, ezáltal meggyengült kémhálózata újjáépítésére.

Thomas Haldenwang, a BfV vezetője rámutatott, hogy Oroszország keményen dolgozik németországi ügynökhálózatának helyreállításán.

Például fejenként négyszázezer eurót fizethettek annak a két német állampolgárnak, akik ellen még tavaly augusztusban emeltek vádat hazaárulás miatt, amiért Moszkvának kémkedtek.

„Ezen összegek azt demonstrálják, hogy az orosz szolgálatok továbbra is hatalmas pénzügyi forrásokkal rendelkeznek hírszerzési céljaik megvalósítására” – írták.

Ehhez kapcsolódóan: Buda Péter: Az elmúlt években rengeteg rubel gurult itt szét

A keddi tájékoztatás szerint azok a német állampolgárok különösen könnyen célponttá válhatnak, akik korábban Oroszországban éltek vagy rendszeresen utaztak oda. Ilyenek többek között a diplomaták, akik rendkívül sérülékenyek lehetnek a zsarolási kísérletekkel szemben.

Ehhez kapcsolódóan: Német kémfőnök: Oroszország segíti a szélsőséges mozgalmak megerősödését

„Amint szert tesznek valamiféle kompromittáló információra a célszemélyekről, a szolgálatok nem rettennek vissza az agresszív beszervezési technikák alkalmazásától” – közölték.

Nemrég a NATO is aggodalmát fejezte ki az orosz kémtevékenység miatt, és keményebb intézkedéseket sürgetett az ellenséges műveletek, például a szabotázsakciók és a kibertámadások ellen

Ehhez kapcsolódóan: Németországban bíróság elé állították az állítólagos szélsőjobb hatalomátvételi összeesküvés vezetőit

A BfV hangsúlyozta, hogy Oroszország még televíziós csatornái betiltása és körülbelül hatszáz európai diplomatája kitiltása ellenére megtalálta a módját bizonyos németországi történések befolyásolásának.

Arra is kitértek, hogy a befolyásolási műveletek jelentős részben már áttevődtek a Telegramra, amelyet nagyon nehéz ellenőrizni. Aláhúzták, hogy az ügynökökkel való kapcsolattartásért felelős személyek mostanra helyszínről helyszínre utaznak, nem Németországban állomásoznak.

Ehhez kapcsolódóan: Felmérhetők-e a dezinformáció lehetséges hatásai?

A Szövetségi Alkotmányvédelmi Hivatal figyelmeztetett, hogy a szélsőjobboldali szervezetek különösen fogadókészek az orosz befolyásolási akciókra. Ilyen körökben például – mindenféle valóságalap nélkül – terjed egy új összeesküvés-elmélet, miszerint az ukrajnai háború célja egy lakatlan terület megteremtése, ahova áttelepíthetik Izrael lakosságát. A híresztelések szerint ennek egyik szervezője Ukrajna zsidó származású elnöke, Volodimir Zelenszkij.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG