Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Oroszországba és Belaruszba látogat a kínai védelmi miniszter


Li Sang-fu tavasszal is járt Moszkvában, akkor Vlagyimir Putyin orosz elnökkel és Szergej Sojgu védelmi miniszterrel találkozott. 2023. április 16.
Li Sang-fu tavasszal is járt Moszkvában, akkor Vlagyimir Putyin orosz elnökkel és Szergej Sojgu védelmi miniszterrel találkozott. 2023. április 16.

Oroszországba és Belaruszba látogat Li Sang-fu kínai védelmi miniszter, hogy támogatásáról biztosítsa a két országot, amelyet a Nyugat el akart szigetelni Oroszország ukrajnai háborúja miatt.

Li hétfőn indult a hatnapos útra, amelynek során beszédet mond a moszkvai nemzetközi biztonsági konferencián, és találkozik Oroszország és más országok védelmi minisztereivel – közölte a védelmi minisztérium közösségi oldalán a szóvivő, Vu Kian ezredes.

Az orosz külügyminiszter, Szergej Lavrov is felszólal a konferencián, amelynek témája A világ országainak zöme a nyugati rendszereken kívüli fejlődés útjait keresi, beleértve az új típusú, többoldalú szövetségek megerősítését – jelentette a hivatalos orosz hírügynökség, a TASZSZ.

Azt is közölte, hogy mintegy száz ország és nyolc nemzetközi szervezet képviselőit hívták meg a konferenciára.

Az orosz külügyi szóvivőt idézve azt írta, hogy „megvitatják a többpólusú világrend megteremtésének körülményeit, a biztonság különböző aspektusait, a konstruktív nemzetközi együttműködés helyreállításának módjait az euroatlanti elitek agresszív világuralmi követeléseivel összefüggésben”.

Li látogatása hangsúlyozza Kína és Oroszország törekvését külpolitikájuk összehangolására annak érdekében, hogy aláássák a Nyugat által vezetett liberális-demokratikus világrendet, függetlenül attól, hogy ezzel árthatnak gazdaságuknak és jó hírüknek.

Ehhez kapcsolódóan: A kínai kormány nem árulja el, miért kellett távoznia a külügyminiszternek

Li elutazik az Oroszországgal szoros szövetséges Belaruszba is, amelynek területét igénybe vették a tavalyi invázióhoz. Belarusz állami és katonai vezetőkkel tárgyal, valamint katonai létesítményeket látogat meg – közölte a minisztérium.

Kína azt állítja, hogy semleges a konfliktusban, ugyanakkor azzal vádolta meg az Egyesült Államokat és szövetségeseit, hogy provokálják Oroszországot, valamint szilárd gazdasági, diplomáciai és kereskedelmi kapcsolatokat ápol Moszkvával.

Kína megbízható támogatója Oroszországnak a nemzetközi fórumokon, ahol ellenzi az ukrajnai invázió amerikai elítélését, de azt állítja, hogy egyik hadban álló félnek sem szállít fegyvert.

Li, akinek az általa felügyelt oroszországi fegyvereladások miatt tilos az Egyesült Államokba látogatnia, éppen múlt hónapban járt Oroszországban, hogy megerősítse a katonai kapcsolatokat a két szomszédos baráti ország közötti első hivatalos katonai tárgyalásokon a Wagner zsoldoscsoport rövid ideig tartó lázadása óta.

Múlt hónapban az orosz haditengerészet két hajója is részt vett egy közös hadgyakorlaton Kínában.

Szoros oroszországi kapcsolataival ellentétben Li kerül minden nexust amerikai kollégájával, Lloyd Austinnal: visszautasította a találkozást vele egy közelmúltbeli szingapúri fórumon, és nem volt hajlandó fogadni a telefonhívását az Egyesült Államok szárazföldi részét átszelő, feltételezett kínai kémléggömb lelövése után.

Ez feltehetően a vele szemben elrendelt amerikai szankciók, a léggömbincidens, az Egyesült Államok Tajvannak nyújtott támogatása, a Dél-kínai-tengeren végrehajtott agresszív kínai akciók által kiváltott viták, valamint a folytatódó kereskedelmi és technológiai harc miatt van így.

Ehhez kapcsolódóan: Biden elrendelte az amerikai befektetések korlátozását a kínai technológiai ágazatokban

„Szervkereskedelemmel vádoltak, és azt is mondták, hogy valójában orosz vagyok” – Hét hónap fogság után szabadult az ukrán katonaorvos
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:22 0:00
Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG