Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Oroszországban 14 évet kapott marihuánáért egy amerikai


Trevor Reed, akit rendőrök megtámadásának vádjával ítéltek el, később fogolycserével szabadult. Moszkva, 2021. június 28.
Trevor Reed, akit rendőrök megtámadásának vádjával ítéltek el, később fogolycserével szabadult. Moszkva, 2021. június 28.

14 év börtönbüntetést kapott Oroszországban illegális kábítószer-kereskedelemért egy amerikai állampolgár, az Egyesült Államok moszkvai nagykövetségének egykori alkalmazottja, miután elkapták, amikor orvosi marihuánával lépett be az országba. Azt mondja, hogy a szert hátműtét után írták fel neki.

A Moszkva melletti Himki város bírósága június 17-én közölte, hogy egy nappal korábban ítélték el Marc Fogelt, aki tanárként dolgozik az orosz főváros angol-amerikai iskolájában.

A bírósági közlemény szerint Fogel, akit tavaly augusztusban vettek őrizetbe, amikor feleségével New Yorkból Moszkvába érkezett, bűnösnek vallotta magát.

Fogel azt mondja: olyan orvosi papírjai voltak, amelyek egyértelműen mutatják, hogy a marihuánát orvosok írták fel, és kizárólag orvosi használatra szánták. Ő nem tudta, hogy Oroszországban illegális az orvosi marihuána. Ügyvédjei szerint az orosz hatóságok 17 gramm marihuánát találtak nála.

Amerikai illetékesek egyelőre nem kommentálták az ítéletet.

Nem az egyetlen

Fogel egyike azoknak az amerikai állampolgároknak, akiket az elmúlt években Oroszországban olyan vádak miatt börtönöztek be, melyeket családjaik, támogatóik és egyes esetekben maga az Egyesült Államok kormánya is koholtnak találtak.

Egy volt amerikai tengerészgyalogost, Paul Whelant a moszkvai bíróság 2020 májusában 16 év börtönbüntetésre ítélt kémkedés vádjával, amit az Egyesült Államok "az igazságszolgáltatás megcsúfolásaként" ítélt el.

Egy másik egykori amerikai tengerészgyalogost, Trevor Reedet 2020 júliusában kilenc év börtönbüntetésre ítéltek, miután 2019-ben két orosz rendőr megtámadásának vádjával letartóztatták. Ő tagadta a vádakat és áprilisban fogolycserével szabadult.

Bírálatot váltott ki a női kosárlabda-sztár, Brittney Griner őrizetbe vétele is. Őt februárban tartóztatták le egy moszkvai repülőtéren, miután a hatóságok azt mondták, hogy poggyászának átvilágításakor hasisolajat tartalmazó ampullákat találtak.

Griner, aki egy orosz profi kosárlabdacsapatban játszott, akár 10 év börtönt is kaphat illegális kábítószerrel összefüggő vádak miatt. A nő ártatlannak vallotta magát, és az Egyesült Államok szerint "jogtalanul tartják fogva".

XS
SM
MD
LG