Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Oroszország lefékezte a Twittert, mert az „nem törölt tiltott tartalmakat”


A moszkvai Kreml, az orosz kormány székhelye, 2021. március 2-án.
A moszkvai Kreml, az orosz kormány székhelye, 2021. március 2-án.

Korlátozásokat vezet be az egyik legnagyobb közösségi médium, a Twitter ellen az orosz médiafelügyelet, a Roszkomnadzor. A hatóság jelentősen lassította a mikrobloghoz való hozzáférést az országban, mert az szerinte nem törölt tiltott tartalmakat.

A Roszkomnadzor szerdai nyilatkozata szerint a lépéssel „az orosz állampolgárokat védik az illegális tartalommal való befolyásolástól”. A hatóság weboldalán megjelent közlemény azzal is megfenyegette az amerikai székhelyű Twittert, hogy letiltja az orosz hálózatban, ha nem tesz eleget a felszólításoknak.

A Roszkomnadzor szerint március 10-én 3168 olyan bejegyzés volt található a Twitteren, amely tiltott tartalmat jelenített meg.

A szolgáltatást lassító lépés az összes mobileszközt, míg a nem mobil eszközök felét érinti. Ha a Twitter továbbra sem tesz eleget a jogban lefektetett követelményeknek, akkor a felsorolt válaszintézkedéseknek megfelelően folytatódnak a végrehajtást kikényszerítő lépések” – ami akár teljes blokkolással is járhat – derült ki a nyilatkozatból.

Más nyugati tulajdonú közösségi médiumokat is megfenyegettek

Vagyim Szubbotyin, a Roszkomnadzor helyettes vezetője szerdán az Interfax hírügynökségnek nyilatkozva megerősítette, hogy a hatóságnak megvan a „technikai kapacitása” a Twitter Oroszországon belüli lassítására és ezt már meg is kezdték.

Szubbotyin hozzátette, „lehetséges” hogy a jövőben más közösségi hálózatokkal – így a Facebookkal – szemben is alkalmazzák a lépést, ha nem követik az orosz szabályozást. Az eltávolítandó tartalom fényképeket és videókat, nem pedig szöveget foglal magában – mondta az illetékes.

Február 1-én lépett érvénybe Oroszországban az a törvény, amely szerint a közösségi médiumoknak maguknak kell felkutatniuk és törölniük kell a platformjaikon megjelenő tiltott anyagokat. Ha a közösségi hálózat nem tudja eldönteni, hogy a tartalom valóban tilalom alá esik-e, akkor azt „kiértékelésre” át kell küldenie a Roszkomnadzornak – mondja ki a jogszabály.

Tavaly decemberben az orosz parlament elfogadott egy másik törvényt is, amely lehetővé teszi a külföldi közösségi médiumok korlátozását, „ha azok diszkriminálják az orosz médiát”.

És hogy mi a tiltott tartalom? Az orosz törvény tiltja például az öngyilkossághoz, a pornográfiához és a kábítószerhez kötődő anyagok közreadását.

Több tűz között a Twitter

Bár a Roszkomnadzor illetékese ezt nem említette, a lépés egy nappal követi azt a bejelentést, hogy a hatóság pert indított a Twitter és négy másik platform ellen, amiért azok nem törölték az Alekszej Navalnij bebörtönzött ellenzéki vezető melletti tüntetésekről szóló posztokat.

A Twitter kemény fellépése Donald Trump volt amerikai elnök és az ideológiáját pártoló sok híve ellen hullámokat vetett a tengerentúlon, még maga Navalnij is bírálta emiatt a platformot.

Navalnij „elfogadhatatlan cenzúrának” nevezte Trump letiltását és angol nyelvű bejegyzésében felvetette: az ezt pártoló érvek 80 százaléka megegyezik a Kreml érveivel, hogy neki miért nem szabad online platformokon szerepelnie. Emellett megjegyezte, hogy a Twitter senkit sem tiltott le, azok közül, akik őt halálosan megfenyegették.

Mint a Wall Street Journal megjegyezte, Oroszországban az elmúlt években nagy nyomás nehezedett a közösségi médiára, mert a hatóságok szerint veszélyt jelentenek azzal, hogy kormányellenes és tiltakozásra felszólító üzeneteket továbbítanak.

Oroszországnak arra is lehetősége van, hogy teljesen letiltsa a külföldi internetes tartalmakat – egy Putyin által jóváhagyott 2019-es törvény nyomán ugyanis teljességgel lekapcsolhatják az orosz hálózatot a globális internetről.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG