Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Oroszországban újból meghosszabbították egy amerikai riporter előzetes letartóztatását


Evan Gershkovich amerikai újságíró a moszkvai tárgyalóteremben 2024. március 26-án
Evan Gershkovich amerikai újságíró a moszkvai tárgyalóteremben 2024. március 26-án

Egy moszkvai bíróság ismét meghosszabbította Evan Gershkovich letartóztatását. A The Wall Street Journal riporterét közel egy éve tartják őrizetben kémkedés vádjával Oroszországban.

A Moszkvai Városi Bíróság zárt ajtók mögött hozta meg március 26-i határozatát, a bíróság szerint ugyanis titkos dokumentumokról is szó esett.

A bíróság legalább június 30-ig meghosszabbította az újságíró letartóztatását.

A The Wall Street Journal és az Egyesült Államok kormánya határozottan visszautasítja a vádakat. Közölték, hogy Gershkovich csupán a munkáját végezte akkreditált riporterként, amikor letartóztatták Jekatyerinburgban, az Urál-hegységben.

Ehhez kapcsolódóan: Kémkedés gyanújával Oroszországban őrizetbe vették a The Wall Street Journal riporterét

„Az ítélet Evan fogva tartásának további meghosszabbításáról különösen fájdalmas, ezen a héten lesz ugyanis egy éve annak, hogy letartóztatták és jogtalanul fogva tartják pusztán azért, mert újságírói munkáját végezte” – mondta Lynne Tracy, az Egyesült Államok nagykövete közleményében.

Gershkovich ügye arról szól, hogy „amerikai állampolgárokat gyalogként használnak fel politikai célok érdekében” – közölte.

Gershkovich mellett még egy amerikai riportert tartanak fogva az orosz hatóságok.

Ehhez kapcsolódóan: „Nemkívánatos szervezetnek” minősítették a Szabad Európát Oroszországban

Alszu Kurmasevát, a Szabad Európa kettős, orosz–amerikai állampolgárságú újságíróját tavaly októberben tartóztatták le Kazanyban. Azzal vádolják, hogy nem vetette magát nyilvántartásba külföldi ügynökként az újságírókat, civil társadalmi aktivistákat és másokat célzó orosz törvény alapján. Az orosz hadsereggel kapcsolatos hazugságok terjesztésével is vádolják, ha elítélik, akár tíz év börtönt is kaphat.

Letartóztatása előtt Kurmasevától elkobozták az útlevelét, amikor el akarta hagyni Oroszországot, ahova azért utazott, hogy gondoskodjon idős édesanyjáról.

A Szabad Európa és az Egyesült Államok kormánya szerint az ellene felhozott vádakkal a munkája miatt akarnak bosszút állni rajta.

Egy másik amerikai állampolgár, Paul Whelan egykori tengerészgyalogos és vállalatbiztonsági vezető 16 éves börtönbüntetését tölti kémkedés vádjával.

Gershkovichot és Whelant az Egyesült Államok kormánya jogtalanul fogva tartottnak minősítette, ami több forrást biztosít a szabadon bocsátásukat célzó erőfeszítésekhez.

Kurmasevát azonban nem sorolták ebbe a kategóriába, hiába kérte a Szabad Európa és a családja.

Azzal vádolják Moszkvát, hogy azért vett őrizetbe amerikaiakat, hogy az Egyesült Államokban bebörtönzött oroszokra cserélje ki őket.

Készült a TASZSZ és az Interfax beszámolóinak felhasználásával.
XS
SM
MD
LG