Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Oroszországi választások: Putyin pártjának alkotmányozó többsége a tét


Szeptember 19-én ér véget a háromnapos parlamenti választás Ororszországban, ahol a Putyinnal leginkább szemben álló jelölteket eleve törölték a szavazólapokról. A kormányzó Egyeséges Oroszország párt várhatóan nyerni fog, de alkotmányozó többségét elvesztheti a Dumában.

Miután a hatóságok változatos módokon akadályozzák az ellenzéki jelöltek kampányát vagy akár indulását, várhatóan ismét a Vlagyimir Putyin elnököt támogató Egységes Oroszország párt nyeri az orosz parlamenti választást. A pártot azonban az a veszély fenyegeti, hogy elveszíti szuper (alkotmányozó) többségét a parlamentben, mivel a választások előtti felmérések szerint népszerűsége 30 százalék körülire csökkent.

Az Egységes Oroszország jelenlegi háromnegyedes többsége a 450 fős Állami Dumában széleskörű hatalmat biztosít a pártnak, beleértve az alkotmány módosításának lehetőségét. Tavaly éppen így tették lehetővé, hogy Putyin 2024 után még két cikluson át indulhasson az elnöki posztért.

A kommunistákra is leszavaznak, hogy gyengítsék a kormánypártot

A második legerősebb erő a Kommunista Párt, ami az előrejelzések szerint több mandátumot megszerezhet az Egységes Oroszország rovására. A kommunistáknak továbbra is nagy a támogatottságuk az idősebb oroszok körében, de ezúttal a bebörtönzött ellenzéki politikus, Alekszej Navalnij támogatói adhatnak nekik plusz lökést.

„Ha az Egységes Oroszország párt sikerrel jár, országunk újabb öt év szegénység, öt év mindennapos elnyomás és öt elvesztegetett év elé néz” – állt Navalnij Instagram-fiókjának egyik üzenetében a választás előestéjén.

Navalnij stratégiája az "Okos szavazás" kezdeményezésére épül, amelynek lényege, hogy a Putyinnal szemben álló szavazók az Egységes Oroszország jelöltjének legerősebb ellenfelére szavaznak. Ezek többsége a Kommunista Pártból kerül ki, így a rájuk adott szavazat elsősorban protestszavazás. Igaz, kérdéses, mennyire nevezhető ellenzékinek a Kommunista Párt és a Duma két másik pártja, amelyek ritkán szavaznak a Kreml által kifejezetten támogatott kezdeményezések ellen.

Cenzúra, jelöltek kizárása

Navalnij több szövetségese is indulni készült a választásokon, ám őket a hatóságok, mint „szélsőséges szervezetek” tagjait eltiltották a megmérettetéstől. A szeptember 17-i szavazás kezdetén Navalnijék taktikai szavazást segítő alkalmazását is eltüntették az Apple és a Google online áruházaiból, illetve a Telegram alkalmazásból.

Pavel Durov, a Telegram alapítója elmondta, hogy büszke arra, hogy oroszok milliói férnek hozzá a Smart Voting szolgáltatáshoz, de a kampánycsend-törvény miatt el kellet távolítaniuk a programot. Július 18-án késő este aztán Navalnij csapata közölte, hogy a YouTube is eltávolította az egyik videójukat, amely az általuk támogatott jelöltek neveit tartalmazta.

Az utolsó napon szavaznak Navalnij támogatói

A szavazáson, ahol a parlamenttel egyszerre választják meg a regionális kormányzók és a helyi törvényhozó gyűlések tagjait, széles körű szabálytalanságokról érkeztek hírek. A választás első napján szokatlanul hosszú sorok álltak a szavazóhelyiségek előtt, ami a Golosz független választási megfigyelő csoport szerint arra utal, hogy a kormánypárt állami alkalmazottakat és katonai személyzetet kényszerített szavazásra.

Sztanyiszlav Andrejcsuk, a Golosz társelnöke a Current Time-nak elmondta, hogy úgy tűnt, hogy az állami alkalmazottakat arra kényszerítették, hogy a munkahelyükön szavazzanak, még akkor is, ha ez azt jelentette, hogy nem ott adták le szavazatukat, ahol regisztráltak.

Ki Navalnij utolsó szövetségese, aki elindulhat a választáson?
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:33 0:00

Az erőltetett szavazás ellenére a szavazóhelyiségekben szeptember 19-én, vasárnap, moszkvai idő szerint délelőtt tízkor mindössze 35,7 százalékos volt az általános részvételi arány - közölte a Központi Választási Bizottság (CEC).

Navalnij csapata arra hívta fel a választókat, hogy csak az utolsó napon adják le szavazataikat, hogy csökkentsék az esélyét a szavazataik eltüntetésének az utolsó napi számlálás előtt. A hatóságok azt mondták, hogy a választást három napra terjesztették ki, hogy megelőzzék a COVID-19 járvány miatti zsúfoltságot, de a kritikusok szerint a hosszú szavazási időszak bőséges lehetőséget kínál a manipulációra.

Van bármilyen észrevétele a cikkel kapcsolatban?
Mondja el véleményét a Szabad Európáról ebben a rövid kérdőívben: https://bit.ly/szabadeuropa-kerdoiv
Köszönjük!

XS
SM
MD
LG