Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Országos sztrájknap: Ismét több ezer tanár, diák, szülő és szimpatizáns tiltakozik


Tiltakozás a csepeli Kölcsey Ferenc Általános Iskolánál 2022. október 14-én
Tiltakozás a csepeli Kölcsey Ferenc Általános Iskolánál 2022. október 14-én

Több nagyszabású és rengeteg kisebb tüntetéssel folytatódik pénteken a pedagógus-szakszervezetek által meghirdetett gördülő sztrájk újabb országos sztrájknapja, amelyet a kormánnyal kezdett tárgyalások egyéves évfordulójára szerveztek. Budapesten és számos vidéki településen már reggel voltak tiltakozások, napközben és este is lesznek megmozdulások.

Már reggel 8 óra előtt elkezdődött a Közép-Budai Tankerület több iskolájának tüntetése a budai Széll Kálmán téren. A Marczibányi téri Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola és Gimnázium tanárai fogadóórát és énekórát tartottak, ahová várták a kodályos és nem kodályos diákokat, szüleiket, tanárokat és a közoktatás helyzetének javítása érdekében elkötelezett embereket egy közös demonstrációra.

Felolvasták a Kodály iskola sztrájkoló és polgári engedetlenségbe lépő tanárainak közös nyilatkozatát. Az évforduló napjára emlékeztetve azt írták: egy éve folyamatosan kongatják a vészharangot, az egyeztetések mégsem vezettek eredményre, a köznevelés helyzete tovább romlott. Szerintük a kormány a konstruktív megoldások keresése és a követelések teljesítése helyett arrogánsan kommunikál a pedagógusokkal, ellehetetlenítette a sztrájkjogukat, és az utolsó segélykiáltásként polgári engedetlenséget vállaló tanárok kirúgásába kezdett. Ezt elfogadhatatlannak tartják.

A nyilatkozat felolvasása után énekóra keretében énekelték el a tiltakozási mozgalom himnuszává vált, Mi vagyunk a grund című számot, majd fogadóórát tartottak.

Más települések mellett Érden, Pomázon, Biatorbágyon, Dunakeszin, Gödöllőn, Vácott, Tatabányán, Győrben, Debrecenben, Kaposváron, Miskolcon, Pécsett, Szombathelyen, Szegeden és Nyíregyházán is tartottak vagy tartanak pénteken valamilyen tiltakozó akciót a tanárokért és a közoktatásért. Lesz élőlánc, vonulás, tüntetés, sok pedagógus pedig sztrájkkal vagy polgári engedetlenséggel tiltakozik.

Budapesten a Deák téri evangélikus templom előtt tart rendhagyó aláírásgyűjtést több civil szervezet, amelyen a Magyar anyák aktivistacsoport által indított petíciót lehet aláírni. Ebben minőségi oktatást követelnek Pintér Sándor belügyminisztertől. A kezdeményezést több színész, író, tanár és közéleti szereplő támogatja.

A Diákok a tanárokért ifjúsági szervezet szervezésében a Hősök teréről vonulnak a Belügyminisztérium épülete elé a tiltakozók, ahol a leírás szerint rövid performance és beszédek lesznek.

Az ELTE 284 oktatója is támogatja a tanárok tiltakozását. Azt írták, csatlakoznak közoktatásban dolgozó kollégáikhoz, és a sztrájkjog megcsorbítása miatt, a polgári engedetlenség részeként pénteken csak korlátozottan látják el oktatói és adminisztratív feladataikat.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) civil jogvédő szervezet péntek délutánig ingyenes jogi segítséget biztosít a pedagógusoknak munkajogi kérdésekben, jogászaik telefonon várják a hívásokat. Az országos sztrájk és az esti tiltakozások miatt délutántól az esti órákig működik a TASZ gyülekezési jogi forródrótja, ha valakinek azonnali jogi segítségre lenne szüksége – közölte a szervezet.

Rendkívüli szünettel próbálják eltüntetni a sztrájkot

Több iskolában csütörtökön vagy pénteken rendkívüli szüntetet rendeltetett el az igazgatókkal a tankerületi központ, “mert kevés lenne a gyerek” - közölte a PDSZ nap közben. A szakszervezet szerint ez teljesen jogellenes.

A PDSZ olyan iskoláról tud, ahol csak bizonyos osztályok számára vezették be a rendkívüli szünetet, ami szintén jogellenes szerinte.

A jogszabály alapján egyértelmű, hogy megelőző este, aznap, vagy akár utólag, rendkívüli szünet elrendelésére nincs lehetőség - írják. Elrendelni egy rendkívüli szünetet a jövőre nézve lehet, a múltra, aznapra vonatkozóan nem - hangsúlyozta a szakszervezet.

A lépés mögötti szándék az lehet, hogy ha szünet van, akkor hivatalosan nem lehet sztrájkolni - mondta a PDSZ vezetője.

  • 16x9 Image

    Kertész Ádám

    Kertész Ádám a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének külsős újságíró munkatársa. Több mint húsz éve van a pályán, ezalatt számos szerkesztőségben dolgozott, egyebek mellett az InfoRádió, a Független Hírügynökség, a Kossuth rádió, a TV2, a Hír TV és több online hírportál munkatársa is volt.
    Vezetett rádióműsort, szerkesztett tévéműsort, tudósított, riportokat készített híradókba, hírműsorokba, cikkeket írt, hírt szerkesztett, a szakma szinte minden területén szerzett tapasztalatokat.

XS
SM
MD
LG