Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Öt év börtönt kapott egy náci koncentrációs tábor egykori őre 101 évesen


A Sachsenhausen koncentrációs tábor 101 éves egykori őre a tárgyalóteremben a Landgericht Neuruppin bíróságon, a németországi Brandenburgban 2022. június 28-án
A Sachsenhausen koncentrációs tábor 101 éves egykori őre a tárgyalóteremben a Landgericht Neuruppin bíróságon, a németországi Brandenburgban 2022. június 28-án

A német bíróság öt év börtönbüntetésre ítélt egy 101 éves férfit, akit azzal vádoltak, hogy a második világháború alatt több ezer fogoly meggyilkolásában működött közre a Sachsenhausen náci koncentrációs táborban.

Az októberben kezdődött perben a férfi, akinek kilétét nem hozták nyilvánosságra, ártatlannak vallotta magát, mondván, hogy az érintett időszakban mezőgazdasági munkásként dolgozott Németország északkeleti részén.

A bíróság azonban bizonyítottnak látta, hogy 1942 és 1945 között az SS besorozott tagjaként dolgozott a Berlin melletti koncentrációs táborban.

Az ügyészek egy SS-őrrel kapcsolatos dokumentumokra alapozták a vádat, amelyekben a férfi neve, születési helye és ideje megegyezett, valamint egyéb iratokra.

A tárgyalást a 101 éves férfi lakóhelyén, Brandenburg/Havelben, egy tornateremben tartották.

A per azért is húzódott el, mert a férfi naponta csak körülbelül két és fél órán keresztül volt alkalmas arra, hogy részt vegyen a tárgyalásokon. Emellett egészségügyi okok és kórházi kezelés is késleltette az ítéletet.

Az 1936-ban létrehozott Sachsenhausenben 1936 és 1945 között több mint kétszázezer embert tartottak fogva.

Rabok tízezrei haltak meg éhezés, betegség, kényszermunka és más okok miatt, valamint orvosi kísérletek és kivégzések is voltak, például golyó által, akasztással és elgázosítással.

A többi táborhoz hasonlóan Sachsenhausenben is különösen kíméletlen bánásmódban részesítették a zsidó foglyokat, és akik 1942-ig életben maradtak, azok többségét az auschwitzi haláltáborba küldték.

Sachsenhausent 1945 áprilisában szabadították fel a szovjetek, akik a politikai foglyok és a szovjet katonai törvényszékek által elítélt rabok fogva tartásához használták a tábort.

Készült az AP, az AFP és a dpa tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG