Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Öt év „kényszermunkára” ítéltek egy moszkvai férfit a Szabad Európának adott nyilatkozata miatt


Képünk illusztráció
Képünk illusztráció

A bíróság azért szabta ki a büntetést a 38 éves Jurij Kohovecre, mert 2022 nyarán elítélte Oroszország ukrajnai invázióját a Szabad Európa Rádió/Szabadság Rádió (RFE/RL) riporterének nyilatkozva.

Az Osztankino kerületi törvényszék ötévnyi úgynevezett kényszermunkára ítélte a férfit. Ez a büntetési forma azt jelenti, hogy az érintettnek nem kell börtönbe vonulnia, otthon maradhat, azonban egy közelben lévő ipari létesítménybe vagy más hasonló helyre küldik dolgozni, és a bérének egy részét levonják az államkincstár javára.

Kohovec ügyvédje, Jelena Seremetyeva arról számolt be, hogy ügyfelétől havi fizetésének tíz százalékát fogják levonni. Az elítéltet négy évre eltiltották a weboldalak kezelésétől.

A férfit tavaly márciusban vették őrizetbe, és azzal vádolták meg, hogy hamis információkat terjesztett az orosz hadseregről. Később szabadlábra helyezték, de megtiltották, hogy elhagyja Moszkvát.

Kohovechez 2022 júliusában ment oda az utcán az RFE/RL újságírója. Megkérdezte tőle, szükségesnek látja-e az enyhülést Oroszország és a NATO-tagállamok között.

Ehhez kapcsolódóan: Az oroszországi ellenvélemények elnyomása: a Szovjetunióban működött, ahogy most is

„Természetesen szükség van (a feszültség csillapítására), de mindez a kormányunkon múlik. A mi kormányunk kezdte az egészet (…) Oroszország teremtette ezeket a problémákat – jelentette ki. – Nem látok semmilyen problémát a NATO-val, nem terveznek senkit megtámadni” – tette hozzá.

Arra is kitért, hogy az orosz katonák minden ok nélkül civileket gyilkoltak le a Kijevtől nem messze lévő Bucsában. A Kreml tagadja az ukrajnai háborús bűncselekményekkel kapcsolatos vádakat.

Ehhez kapcsolódóan: „Nemkívánatos szervezetnek” minősítették a Szabad Európát Oroszországban

A férfi részben bűnösnek vallotta magát, azt viszont elutasította, hogy szavait a gyűlölet táplálta volna. Emellett tárgyalásán leszögezte, hogy pusztán a szabad véleménynyilvánításhoz fűződő alkotmányos jogát gyakorolta.

Ezt Seremetyeva is megerősítette, sérelmezve, hogy védence bűnösségének megállapítása mindössze szavainak igazságügyi nyelvészeti elemzésén alapult, aminek során szerinte súlyos szabálysértéseket követtek el. Példaként említette, hogy a nyilatkozatot vizsgáló két személy egyike sem rendelkezik megfelelő végzettséggel.

Ehhez kapcsolódóan: Magánbeszélgetései során tett megjegyzései miatt hét év börtön vár a volt orosz rendőrre

A szóban forgó igazságügyi nyelvészeti elemzést a matematikatanár Natalja Krijukova, illetve a tolmács Alekszandr Taraszov végezte az ügyben, akik a Memorial emberi jogi szervezet bezáratásának ügyében is részt vettek, ahogy az azt vezető társelnök, Oleg Orlov bebörtönzéséhez vezető eljárásban is.

Készült az RBK, az OVD-Info, a Kommerszant, a Meduza és a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG