Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Öt százalék nem írt alá - állítja a kórház-főigazgató az új egészségügyi szerződésekről


Ápoló ellenőriz egy vakcinát, 2021. január 28-án.
Ápoló ellenőriz egy vakcinát, 2021. január 28-án.

Keddig kellett aláírniuk az új szerződésüket az állami egészségügyi dolgozóknak. Öt százalékuk nem vállalta a sok szempontból még mindig bizonytalan feltételeket.

"Az egészségügyben dolgozók több mint 95 százaléka aláírta az új jogállási törvénynek megfelelő szerződését a hétfő esti adatok szerint"

– mondta Jenei Zoltán országos kórház-főigazgató.

Az állami egészségügyi dolgozóknak keddig kellett nyilatkozniuk arról, hogy elfogadják-e az új munkaügyi feltételeiket. Ezek a feltételek viszont az utolsó pillanatig változtak, egyes elemek pedig akár még utána is változhatnak.

A Független Egészségügyi Szakszervezet is úgy becsülte, hogy a dolgozók kevesebb mint tíz százaléka nem írta alá az új feltételeket.

Kérdésünkre elmondták, hogy leginkább talán az intenzív terápiában, a sürgősségi ellátásban és a pszichiátrián dolgozók mondhattak így búcsút az állami egészségügynek, illetve a védőnőket is említették.

"Ahol a menedzsment próbált a dolgozókkal tárgyalni, semmit nem elvenni, és ha lehet még adni is, és a következő időszakokban kilátásba helyezték a dolgozókkal való további egyeztetéseket, ott nincs nagy kilépés"

– hangsúlyozta az egyes intézmények vezetőinek felelősségéről Soós Adrianna, a szakszervezet elnöke.

Ráadásul, mivel számos részszabály még mindig nem készült el, csak a következő hónapokban derül majd ki, hogy pontosan mivel is jár majd az új szerződés. Ezért ők azt is javasolták, hogy "aki még bírja, maradjon" és ha nem tudnak jobb feltételeket elérni, akkor később "még mindig lehet váltani".

A nővérek, ápolók húzták a legrövidebbet
Rékassy Balázs egészségügyi közgazdász arról beszélt a Telexnek, hogy az új szerződés az ápolók, nővérek számára egyértelműen rossz, "gyakorlatilag csak pluszkötelezettségekkel, még több munkával jár”, a fizetésüket viszont nem emeli. Az orvosoknál összetettebb a kép, ott sokan tényleg jobban járhatnak az új feltételekkel.

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamarát is megkérdeztük, ők azt válaszolták, hogy kedden indították el az országos felmérésüket a témában, az eredményeket pedig közreadják.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG