Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ukrajna ideiglenesen levett öt céget a háborús szponzorok listájáról, az OTP nincs köztük


Az OTP Magyarország legnagyobb kereskedelmi bankja
Az OTP Magyarország legnagyobb kereskedelmi bankja

Az ukrán Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség ideiglenesen levett öt görög vállalatot és nyolc vezetőjét a „háború nemzetközi szponzorainak” listájáról – vette észre az Euronews egyik brüsszeli tudósítója, A legnagyobb magyar kereskedelmi bank azonban, egyetlen magyar cégként, változatlanul szerepel rajta. A magyar kormány mégsem váltotta be fenyegetését, nem akadályozta meg az uniós megállapodást az Oroszország elleni büntetőintézkedések újabb köréről.

Jorge Liboreiro azt írta Twitteren, hogy a görög cégek – a Dynacom Tankers, a Delta Tankers, a Thenamaris, a Minerva Marine és a TMS Tankers – felfüggesztése addig tart, amíg folynak a kétoldalú tárgyalások az Európai Bizottság bevonásával.

Mint arról a Szabad Európa május 17-én beszámolt, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter egy bécsi sajtótájékoztatón négy okot említett, ami miatt a magyar kormány egyelőre nem szavazza meg a készülő 11. uniós szankciós csomagot, illetve azt, hogy az Európai Békekeretből újabb félmilliárd eurót fizessenek ki az ukrajnai fegyverszállítások finanszírozására. A leghangsúlyosabb érv az OTP listázása volt.

A magyar külügyminiszter szerint a bank semmilyen szankciós intézkedést nem sértett meg, nincs jogalap a listára kerülésére.

Mindaddig, amíg az OTP-t Ukrajna a háború nemzetközi szponzorainak listáján tartja, Magyarország nem tud beleegyezni olyan döntésekbe, amelyek újabb gazdasági, pénzügyi áldozatvállalást várnának el az uniós tagállamoktól.

Frissítés: A fenyegetőzések ellenére a magyar kormány képviselői mégis támogatják az Oroszországot sújtó 11. szankciós csomagot: "Üdvözlöm a 11. szankciós csomagunkról szóló politikai megállapodást" - írta szerda délután az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen Twitter-oldalán.

Az Euronews ugyanakkor cikkében emlékeztet az ukrán vádakra, amelyek szerint az OTP Bank „nemcsak hivatalosan elismeri az úgynevezett donyecki és luhanszki népköztársaságot, de kedvezményes hitelfeltételt is biztosít az orosz hadseregnek, azaz tulajdonképpen jutalmazza őket az elkövetett háborús bűnökért. Az OTP Csoport így továbbra is szponzorálja az Ukrajna elleni orosz agressziót.” Az OTP ezt tagadja.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG