Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

"Ott leszünk az utolsók között, tartjuk az utolsó gerendát" - Orbán az EU-ról Kötcsén


A Polgári Magyarországért Alapítvány rendezvényére, a Polgári Piknikre érkező Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára nyilatkozik a sajtónak a kötcsei Dobozy kúriánál 2021. szeptember 4-én
A Polgári Magyarországért Alapítvány rendezvényére, a Polgári Piknikre érkező Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára nyilatkozik a sajtónak a kötcsei Dobozy kúriánál 2021. szeptember 4-én

Unióellenes kirohanás helyett szinte az Európai Unió mellett érvelt a miniszterelnök, legalábbis erre utalnak Orbán Balázs szavai. A Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára a kötcsei találkozó másnapján a közmédiában beszélt arról, mit mondott zárt ajtók mögött Orbán Viktor a kötcsei pikniken.

Orbán Balázst a Polgári Magyarországért Alapítvány által rendezett, a Somogy-megyei Kötcsén szombaton tartott Polgári Pikniken elhangzott miniszterelnöki beszédről kérdezték a közmédiában.

Kommunikációs fordulat?

Szavai szerint Orbán Viktor azt mondta, hogy a magyaroknak az elmúlt évtizedekben az Európai Unió volt a „legélhetőbb keret”, ugyanakkor „óriásiak a kihívások”. A kormányfő szerint vannak olyan politikai erők, brüsszeli bürokraták, baloldali liberális csoportosulások, NGO-hálózatok és médiumok is, amelyek ideológiai konfliktusokat éleznek ki, és ezek az EU összeomlásával fenyegetnek.

Orbán Balázs úgy fogalmazott, hogy a legtöbb országnak az uniós tagság előny, de az eurózóna "recseg-ropog", és erre nincs adekvát válasz Brüsszelből. Mint mondta, Orbán Viktor ezzel kapcsolatban beszélt arról, hogy

"még akkor is, hogy ha az EU szétesik, mi ott leszünk az utolsók között, tartjuk az utolsó gerendát, és azon fogunk dolgozni, hogy a szétesést megállítsuk és visszafordítsuk".

Több részlet is kiszivárgott az Orbán-beszédből. A Telex értesülése szerint például a kormányfő beszélt egyebek között a magyar helyreállítási alap 2500 milliárd forintnyi vissza nem térítendő uniós támogatásáról, amelyet magyar kormány és az Európai Unió vitája miatt az Európai Bizottság még nem hagyott jóvá, és ahogy Orbán Viktor sajtóhírek szerint Kötcsén fogalmazott, előfordulhat, hogy „nem adják oda a lóvét". Hozzátette ugyanakkor, hogy a központi költségvetésben rendelkezésre állnak a források.

A plurális társadalom modellje – mondta Orbán Viktor a Bibó szakkollégium szabadságáról
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:27:56 0:00

Kövér László most nemmel szavazna

Kövér László házelnök július közepén nagy arcú nyugati politikusokról beszélt a Kossuth rádióban, és arról, hogy ha most lenne a népszavazás Magyarország uniós tagságáról, egészen biztosan nemmel szavazna. Azt mondta, hogy ő már a 2003-as csatlakozási népszavazáson "sem jó szívvel szavazott igennel".

A házelnök hozzátette ugyanakkor, távolról sem gondolja úgy, hogy jobb lenne Magyarországnak az unión kívül.

A kötcsei pikniken Orbán Balázs szavai szerint Orbán Viktor "nagyon komplex, összetett és bonyolult" stratégiát vázolt fel a jövő évi országgyűlési választásokról, amelynek összefoglalása: "mi győzünk, ők veszítenek. Ez a haditerv".

Szerinte a választás leegyszerűsödött, mert a 2010 előtti Magyarországhoz való visszatérés és az elmúlt 10-11 évben sikert hozó politika között lehet 2022-ben választani.

XS
SM
MD
LG