Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Óvatos optimizmus – a Nyugat bizonyítékot akar az orosz csapatok visszavonására


Az orosz elnök és a német kancellár három órán át tárgyalt a Kremlben, Moszkvában 2022. február 15-én
Az orosz elnök és a német kancellár három órán át tárgyalt a Kremlben, Moszkvában 2022. február 15-én

Az Oroszország és a Nyugat közötti feszültség Ukrajna okán némileg enyhülni látszik, miután Moszkva bejelentette, hogy visszavonta a határ közelébe telepített csapatainak egy részét, ami „alapot ad az óvatos optimizmusra” Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szavai szerint.

Vlagyimir Putyin elnök Olaf Scholz német kancellárral folytatott moszkvai megbeszélését követő február 15-i sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy Oroszország úgy döntött, részlegesen kivonja csapatait az ukrán határ mentén fekvő területekről, és úgy látja, van még lehetőség a Nyugattal további megbeszélésekre Moszkva biztonsági követeléseiről.

Scholz „jó jelzésnek” nevezte a katonai konfliktussal fenyegető válság enyhítéséhez a csapatok visszavonására irányuló lépést, amelyet független forrásból még pontosítani és ellenőrizni kell.

A diplomáciai lehetőségek „korántsem merültek ki” – tette hozzá az orosz vezetővel folytatott több mint háromórás tárgyalás után.

Az orosz védelmi minisztérium bejelentette, hogy meg nem határozott számú katonát vonnak ki a feszültség enyhítésére irányuló legutóbbi nyugati diplomáciai erőfeszítések közepette. A feszültséget az okozta, hogy Moszkva becslések szerint 130.000 katonát és harci eszközöket vont össze a határvidéki területeken.

A nyilatkozatot megelőzően az Egyesült Államok közölte, hogy hírszerzése február 16-át jelölte meg az Ukrajna elleni orosz katonai fellépés lehetséges dátumaként.

A hírszerzési értesülések még nem biztatók

Londonban Boris Johnson miniszterelnök azt mondta, hogy bár Nagy-Britannia is látja a diplomáciai nyitás jeleit Oroszország részéről Ukrajna ügyében, a legfrissebb hírszerzési értesülések még mindig nem biztatók.

„Ma egyértelműen megjelentek a diplomáciai nyitás jelei, mindig volt lehetőség beszélni, van lehetőség beszélgetésre Ukrajnáról, Ukrajnával – és ez jó. Látjuk az oroszok nyitottságát a beszélgetésre” – mondta Johnson riportereknek.

„Másrészt a hírszerzési értesülések, amelyeket ma látunk, még mindig nem biztatók” – tette hozzá.

Putyin kijelentette, hogy Oroszország „természetesen” nem akarja látni háború kitörését Európában, ugyanakkor Moszkva csalódott amiatt, hogy nem érkezett konstruktív válasz Oroszország biztonsági garanciákat érintő követeléseire, különös tekintettel arra, amelyik Ukrajnának megtiltaná a NATO-csatlakozást.

„Készek vagyunk a további együttműködésre. Készek vagyunk visszatérni a tárgyalásokhoz” – mondta a Nyugattal a rakétákról és más biztonsági kérdésekről folytatott párbeszédről.

XS
SM
MD
LG