Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az orosz törvényhozók elismerik az Ukrajnától elszakadt területeket


Ukrán katona eteti a kutyáját, miközben társai ebédelnek egy bunkerben a frontvonal közelében Luganszk megyében 2022. február 7-én
Ukrán katona eteti a kutyáját, miközben társai ebédelnek egy bunkerben a frontvonal közelében Luganszk megyében 2022. február 7-én

Az orosz parlament alsóháza, az Állami Duma megszavazta azt a határozatot, amely felkéri Vlagyimir Putyin elnököt, hogy ismerjen el két olyan kelet-ukrajnai régiót, amely a Moszkva által támogatott szakadárok ellenőrzése alatt áll.

Az Állami Duma elnöke, Vjacseszlav Vologyin, a Kreml-barát Egységes Oroszország Párt tagja azt mondta: miután február 15-én a törvényhozók jóváhagyták a lépést, azonnal aláírja a határozatot, és megfontolásra elküldi Putyinnak.

Ha Putyin jóváhagyja a lépést, az tovább súlyosbíthatja a feszültséget, amely a becslések szerint 130.000 orosz katona összevonása miatt alakult ki a Nyugattal az ukrán határ közelében, és félelmet keltett azzal, hogy előrevetíthet egy esetleges támadást. Oroszország rendületlenül tagad minden ilyen tervet, és azzal vádolta a Nyugatot, hogy hisztériájával ő kelti életre a válságot.

Az önhatalmúlag kikiáltott Donyecki és Luganszki Népköztársaság – közismertebb nevén Donyec-medence – elismerése a minszki békefolyamat végét is jelentheti Kelet-Ukrajnában, ahol a kormányerők és a Moszkva által támogatott szakadárok közötti konfliktusban több mint 13.200 ember halt meg 2014 áprilisa óta.

Korábban a nap folyamán Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője Moszkvában újságíróknak azt mondta, hogy nincs hivatalos diskurzus a szeparatisták által ellenőrzött térségek elismeréséről.

A szakadárok a 2014 áprilisa óta ellenőrzésük alatt álló területeket Donyecki Népköztársaságnak (DNR) és Luganszki Népköztársaságnak (LHR) nevezik.

Oroszország sietteti Ukrajnát, hogy hajtsa végre a minszki megállapodásokat, amelyek Moszkva szerint különleges státuszt biztosítanak a szeparatisták által ellenőrzött területeknek, nagyobb autonómiával Ukrajnán belül.

Kijev azonban elutasította az elképzelést, mondván, hogy ez a Kreml alig burkolt kísérlete Ukrajna föderalizálására és végső soron az irányítás átvételére.

Oroszország katonai, gazdasági és politikai támogatást nyújtott a szakadároknak. Jóllehet elsöprő bizonyítékok szólnak ennek ellenkezőjéről, Moszkva fenntartja, hogy nem vesz részt Ukrajna belügyeiben.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter a hónap elején kijelentette, hogy Ukrajna soha nem biztosít különleges státuszt a szakadárok által ellenőrzött Donyec-medencének.

XS
SM
MD
LG