Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Óvintézkedés vagy kampányfogás? Tíznapos szünet jön Oroszországban


Rendőrök a győzelem napi állami ünnepség díszleteivel a moszkvai Vörös téren, április 28-án
Rendőrök a győzelem napi állami ünnepség díszleteivel a moszkvai Vörös téren, április 28-án

Tíznapos vakációt jelentett be Vlagyimir Putyin orosz elnök, amelynek célja elvileg a koronavírus-járvány lelassítása, de a szünet egyik, a Kreml számára kellemes mellékhatása, hogy ez idő alatt Navalnijt sem látogathatja ügyvédje a börtönben.

Egyszeri, csak az idei évre vonatkozó döntéssel négy napot szabadnappá nyilvánítanak Oroszországban, ezzel májusban 10 napos lesz a vakáció – jelentette be Vlagyimir Putyin orosz elnök. Oroszországban május elején egyébként is van két pirosbetűs nap, az egyik május elseje (amely idén szombatra esne, ezért a következő, 3-i hétfő lenne munkaszüneti nap), a másik a május 9-i (idén 10-ére átvitt) győzelem napja, a második világháborús győzelem ünnepe. A két nap között, a hétvégéket is beleszámolva jön ki a rendkívüli, 10 napos szünet.

Januárban kevésbé volt sikeres

Az orosz közösségi oldalakon általában pozitív reakciók érkeztek az április 23-i kormányrendeletben kihirdetett rendkívüli vakációra. Borisz Ikemenko orosz politikus és történész a Telegramon azt írta: „már épp ideje volt” bevezetni a májusi vakációt. Az utóbbi években az orosz kormány, az újév és az ortodox karácsony miatt, január 7-e környékén írt ki szabadnapokat. Ikemenko szerint azonban a téli vakációt sokan „otthon, besavanyodva, ivással töltik”. Ezzel szemben a májusi időszakban már korábban is sokan kivettek szabadságot, ilyenkor a többség „elutazik, néhányan pihennek, de a legtöbben rendbe teszik a kertjüket, és általában aktívabbak” – írta.

Hivatalosan a rendkívüli vakáció célja a koronavírus-járvány megfékezése és az emberek egészségének javítása. A Kreml több kritikusa arról írt, hogy a mostani döntés nem annyira az emberek egészségéről, mint inkább Putyin népszerűségéről szól.

Túl hirtelen

Mások úgy vélik, a rendelet az idén ősszel esedékes parlamenti választás kampányának része, és a vakációval Putyin elsősorban az állami alkalmazottak szimpátiáját szeretné megvásárolni. Vannak, akik szerint ennek káros gazdasági következményei lehetnek: a Sputnik And Pogrom nevű, ellenzéki Telegram-csatornán azt írják: az extra szabadnapok összesen mintegy 8 millió dollárnak megfelelő összegbe kerülhetnek Oroszországnak. „Ezt az ünnepet a munkavállalók költségén tartják” – írták.

Mihail Hodorkovszkij, az emigrációban élő korábbi milliárdos a Facebookon azt írta, „Putyin sosem dolgozott a versenyszférában”, ezért „nem okoz neki gondot a vállalkozásokra róni minden terhet”.

Hasonló véleményen van Alla Szumarokova kalinyingrádi újságíró, aki a Facebookon azt írta: „csak az államból élő dolgozók örülnek a május 1-től 10-ig tartó szünetnek. Úgy látszik, júniusban majd csak az államigazgatásban dolgozók és hozzátartozóik esznek csak.” Vaszilij Kasin politikai elemző szintén azt írta: nevetséges váratlanul elrendelni a hosszú szünetet, miközben a versenyszférában már kiadták a feladatokat és a határidőket a május 1. és 10. közötti munkanapokra.

Navalnijt is érinti

Leonyid Volkov, Alekszej Navalnij közeli munkatársa pedig a Twitteren felvetett egy másik szempontot is: szerinte a döntés valódi célja, hogy 10 napon keresztül ne jöhessenek hírek Navalnijról. Ugyanis a törvények alapján, a munkaszüneti napokon az ügyvédek nem látogathatják a börtönöket, így a bebörtönzött ellenzéki aktivista a szünet idején egyáltalán nem tud majd kommunikálni a külvilággal.

XS
SM
MD
LG