Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Törvényen kívül helyezhetik Navalnij korrupcióellenes alapítványát


Alekszej Navalnij videón közvetített bírósági meghallgatáson, április 29-én
Alekszej Navalnij videón közvetített bírósági meghallgatáson, április 29-én

Szélsőséges szervezetté nyilvánítaná Navalnij mozgalmát az oroszországi ügyészség. Vezetői szerint a bírósági döntés előtt arra kényszerülhetnek, hogy feloszlassák az ellenzéki, korrupcióellenes szervezetet.

A bebörtönzött ellenzéki aktivista, Alekszej Navalnij egyik munkatársa szerint jó esély van rá, hogy hamarosan feloszlik a Navalnij nevével fémjelzett orosz ellenzéki mozgalom. Ennek oka, hogy a moszkvai városi bíróság hamarosan tárgyal egy keresetet, amelyben az ügyészség a három hivatalosan bejegyzett szervezet szélsőséges csoporttá nyilvánítását kéri.

Beszállnának az őszi választásokba

A Korrupcióellenes Alapítvány, az Állampolgári Jogvédő Alapítvány, valamint több helyi központ hálózata adják a Navalnij-féle ellenzéki mozgalom szervezeti struktúráját. Ezek a csoportok fontos szerepet vállaltak az utóbbi időszak tüntetései, például a Navalnij bebörtönzése elleni tiltakozások szervezésében, emellett készülnek az idén őszi parlamenti választásokra is, ahol a Putyin-féle Egységes Oroszország párttal szemben álló jelölteket támogatják.

Oroszországban a „szélsőséges szervezetté” nyilvánítás lényegében egy szervezet törvényen kívül helyezését jelenti. A vonatkozó törvény alapján akár 10 év börtönnel is büntethető az, akit ilyen szervezet tagjaként azonosítanak.

10 év börtön fenyeget

Leonyid Volkov, a Navalnijt támogató regionális központok hálózatának vezetője április 29-én közzétett YouTube-videójában azt mondta: övön aluli ütés a per a mozgalmuknak, hiszen ha a szervezeteiket törvényen kívül helyezik, ellehetetlenülhet a működésük. Mint mondta, a bíróság ítélete után (amely várhatóan számukra kedvezőtlen lesz) azonnal szélsőséges tevékenységgel vádolhatnak meg bárkit, aki a szervezetnek dolgozik, vagy más módon támogatja a munkájukat.

Az ügyészség szerint Navalnij mozgalma azért felel meg a szélsőségesség kritériumainak, mert „liberális jelszavak álcája alatt a társadalmi és szocio-politikai helyzet destabilizálására” törekszik.

Volkov elmondása szerint, annak érdekében, hogy elkerüljék munkatársaik bebörtönzését, nem sokkal a várható elmarasztaló ítélet előtt feloszlathatja magát a szervezet. Hasonló sorsra juthat a Korrupcióellenes Alapítvány és az Állampolgári Jogvédő Alapítvány is.

Navalnij ellen is elindult egy új eljárás

A moszkvai pert az Amnesty International is elítélte, közleményben azt írták, „a Szovjetunió megszűnése óta az egyik legsúlyosabb támadás a véleménynyilvánítás és szerveződés szabadsága ellen Oroszország történetében”.

A civil szervezetek elleni eljárással párhuzamosan a bebörtönzött Navalnij ellen is elindítottak egy újabb büntetőeljárást a hatóságok. Az ellenzéki aktivista csapata azt írja, ezt a szervezetek elleni eljárás során gyűjtött információk alapján indították; eszerint Navalnij megsértett egy „meglehetősen egzotikus” törvényt, amely szövege szerint „állampolgárok jogait megsértő non-profit szervezetek létrehozását” tiltja.

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG