Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Nem tüntetnek tovább a franciák ellen a pakisztáni iszlamisták


Ügyvédek menete a francia kormány ellen Iszlamabadban 2020. november 12-én.
Ügyvédek menete a francia kormány ellen Iszlamabadban 2020. november 12-én.

A pakisztáni tüntetők ígéretet kaptak arra, hogy a kormány megfontolja a francia nagykövet kiutasítását.

Vasárnap a Tehreek-e-Labaik Pakistan (TLP) aktivistáinak ezrei zárták el a pakisztáni főváros egyik csomópontját a városba vezető egyik fontosabb út mentén, írja a Szabad Európa pakisztáni szerkesztősége.

A tüntetők összecsaptak a rendőrökkel is, keddre viszont felhagytak a blokáddal, miután a kormány megígérte, hogy megfontolják a francia nagykövet kiutasítását.

Több muszlim országban franciaellenes tüntetések törtek ki, miután Emmanuel Macron francia elnök bejelentette, hogy Franciaország kiáll amellett, hogy akár némely muszlim számára sértő karikatúrát is meg lehet jelentetni.

Például a Charlie Hebdo karikatúrái zavarják őket

Az ügy október 16-án kezdődött, amikor egy csecsen férfi Franciaországban lefejezte Samuel Paty tanárt, aki egy Mohamed prófétáról készült képregényt mutatott a diákoknak a sajtószabadságról szóló órán.

A karikatúrák eredetileg a Charlie Hebdo szatirikus lapban jelentek meg, amelynek a szerkesztőségét 2015-ben fegyveresek támadták meg, és 12 embert megöltek. A vérfürdővel a prófétát ábrázoló karikatúrákat akarták megbosszulni. Az iszlám tiltja, istenkáromlásnak tartja Mohamed ábrázolását. A szunnita mecsetekben például egyáltalán nincsenek emberábrázolások, az épületek falait rendszerint a Korán verseivel díszítik.

A tanár lefejezése óta egész Franciaországban a szolidaritás jeleként bemutatják a kérdéses rajzokat, Macron elnök pedig azt mondta, hogy harcba száll az „iszlamista szeparatizmussal”.

Az iszlamabadi blokád mellett ötezer tüntető a közeli Rawalpindiből is megindult a főváros felé, de a rendőrség konténerekkel elzárta az útjukat, így nem jutottak el a városba.

A hatóságok lezárják az Iszlamabad-Rawalpindi autópálya egy részét 2020. november 16-án.
A hatóságok lezárják az Iszlamabad-Rawalpindi autópálya egy részét 2020. november 16-án.

A tüntetéseket egy helyi radikális egyházi vezető irányítja, aki azt akarja elérni, hogy utasítsák ki a francia nagykövetet, és hirdessenek bojkottot a francia termékekkel szemben.

A vallás- és belügyminiszter hétfőn találkozott a tüntetés vezetővel, és megígérte nekik, hogy a képviselők napirendre fogják venni a nagykövet kiutasítását. A kormány azt is megígérte a tüntetőknek, hogy majd bojkottálják a francia termékeket.

"Feloszlottunk, miután minden követelésünk teljesült"

-mondta Quari Zubair, a tüntetők szóvivője. Hivatalosan nem erősítették meg ezeket az állításokat, de a belügyminisztérium például számos, az elmúlt két napban elfogott embert egyszerre szabadon engedett kedden.

Emmanuel Macron és a francia kormány elleni tüntetések hátteréről alább olvashat még bővebben.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG