Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Pakisztán választott – csúcsra járatott biztonsági erők és néma mobiltelefonok


Szavazóhelyiség Észak-Pakisztánban, Kurramban 2024. február 8-án
Szavazóhelyiség Észak-Pakisztánban, Kurramban 2024. február 8-án

Február 8-án parlamenti választásokat tartottak Pakisztánban, ahol a politikai és gazdasági káosz mellett az erőszak is fellángolt az utóbbi időben. A hatóságok biztonságiak ezreivel próbálták elejét venni a rendbontásnak, és leállították a mobiltelefon-szolgáltatást a határ menti területeken.

A szavazás előtt egy nappal a délnyugati Beludzsisztán tartományban csaknem harminc embert öltek meg a választásokkal összefüggő erőszakos akciókban. Az infláció közelít a harminc százalékhoz, Imrán Hán volt pakisztáni miniszterelnök, az ország legnépszerűbb politikusa pedig börtönben ül.

Legalább öt embert megöltek február 8-án is, annak ellenére, hogy több mint 650.000 katonai, félkatonai és rendőri alkalmazottat rendeltek ki a választások biztonságának biztosítására.

„Meghiúsítunk minden olyan erőfeszítést, amely a béke és a biztonság szabotálását szolgálná” – mondta Anvar-ul-Hak Kakar ügyvezető miniszterelnök a robbantásokat követően.

A külügyminisztérium közölte, hogy biztonsági intézkedésként teljes egészében lezárták az iráni és az afganisztáni határt, és felfüggesztették a mobiltelefon-szolgáltatást is a határvidéken.

Rauf Kajszrani helyi rendőrfőnök szerint azonban négy rendőr meghalt egy robbantásban és egy rendőrjárőr elleni lövöldözésben az északnyugat-pakisztáni Dera Iszmail Hán kerületben, Kulacsiban.

Fegyveres támadók végeztek egy emberrel Tankban is, az északnyugati Kiber Paktunkva tartományban, amikor tüzet nyitottak egy rendőrségi járműre.

Hán pártja súlyosan bírálta a mobilszolgáltatás felfüggesztését. „A demokrácia elleni súlyos támadásnak” és „a hatalmon lévők gyáva kísérletének” nevezte „az ellenvélemény elfojtására, a választások eredményének manipulálására és a pakisztáni nép jogainak megsértésére.”

Bilaval Bhutto Zardari, a Pakisztáni Néppárt vezetője, egykori külügyminiszter szintén tiltakozott a lépés ellen, és felszólította a választási bizottságot (ECP), hogy haladéktalanul vonja vissza.

„Azonnal vissza kell állítani az egész országban a mobiltelefon-szolgáltatást, ezért azt kértem a pártomtól, hogy forduljon e célból az ECP-hez és a bíróságokhoz” – írta X-en, a korábbi Twitteren.

A közvélemény-kutatók alacsony részvételi arányt jósoltak az ország 128 millió szavazásra jogosult polgárának körében Hán Tehrik-e Insaf (PTI) pártjának akadályoztatása és a február 7-i két bombamerénylet után. Ezek jelöltek irodáinál történtek, és állítása szerint az Iszlám Állam volt az elkövető. A hatóságok azt ígérték, hogy az erőszak nem szakítja meg a szavazást.

Ehhez kapcsolódóan: Pakisztánban újabb tíz év börtönre ítélték Imrán Hán volt miniszterelnököt

A Szabad Európa újságírói Kvettából, Beludzsisztán erőszaktól sújtott fővárosából, Karacsiból, az ország legnagyobb városából és az északnyugati Pesavárból arról számoltak be február 8-án, hogy a szavazók a lassú kezdés után délelőtt már nagyobb számban járultak az urnákhoz.

Közel 18.000 jelölt pályázik az országos és négy tartományi parlament képviselői helyeire. A nemzetgyűlés 266 képviselőjéből néhányat közvetlenül választanak meg, a nők és a kisebbségek számára fenntartott hetven helyre ugyanígy kerülnek a képviselők, akárcsak a tartományi parlamentek 749 helyére.

A 71 éves Hán – a visszavonult krikettszupersztár, aki 2018–22-ben volt miniszterelnök – vezeti a PTI-t, és továbbra is hatalmas népszerűségnek örvend, ám börtönben van, miután korrupciós vádak miatt elítélték, és egy évtizedre eltiltották attól, hogy közhivatalért induljon.

A PTI február 7-én kiadott egy videót, amelyet néhány nappal Hán augusztusi letartóztatása előtt rögzítettek. Ebben a pártvezető arra szólítja fel az embereket, hogy menjenek el szavazni.

Eközben a választás éllovasa, a 74 éves Navaz Sarif volt miniszterelnök hatalmas tüntetést vezetett a keleti-pakisztáni Kasurban testvérével, Sebhaz Sariffal. Sebhaz szintén volt már kormányfő, és most helyben indul. Hán kiszorulásával várhatóan a Pakisztáni Muszlim Liga–Navaz (PML-N) szerzi meg a legtöbb mandátumot a választáson.

Navaz Sarif arra szólította fel az ország fiataljait, hogy támogassák az ő pártját, ne Hánét, akiről azt mondta: ne „dőljenek be neki”.

A meggyilkolt egykori miniszterelnök, Benazír Bhutto fia, Zardari által vezetett Pakisztáni Néppárt lehet a királycsináló, ha egyetlen párt sem szerez elég parlamenti helyet a kormányalakításhoz.

Készült a Reuters, az AFP és az AP tudósításainak felhasználásával.
XS
SM
MD
LG