Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Párizsi konzul lesz Deutsch Tamás unokaöccse


Gyors előmenetel: nyolc hónapnyi minisztériumi munka után máris konzulnak jelölték Deutsch Domonkost, Deutsch Tamásnak, a Fidesz EP-képviselőjének 24 éves unokaöccsét.

FRISSÍTÉS:

A Szabad Európa több forrásból is úgy értesült, hogy a 24 éves Deutsch Domonkost párizsi konzulnak jelölte ki Szijjártó Péter miniszter. Úgy tudjuk, jelenleg a pozícióra való felkészítése zajlik, és valamikor 2023 elején foglalhatja el szolgálati helyét a francia fővárosban Deutsch Tamás unokaöccse, aki nem rendelkezik külszolgálati tapasztalattal.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Deutsch Domonkost 2021. szeptember 30-án vették fel a Külgazdasági és Külügyminisztériumba, kifejezetten Szijjártó Péter miniszter kérésére.

Deutsch Domonkos a Sportdiplomáciai Főosztályon kezdett dolgozni, nem a kezdő pozíciót jelentő kormánytanácsosként (vagy esetleg gyakornokként), hanem egyből vezető kormánytanácsosként. Kedvéért a főosztály létszámát is kibővítették.

Deutsch Domonkos kicsit több mint nyolc hónapot töltött el a külügynél, mielőtt külszolgálatra jelölték volna. 2022. július 8-val ugyanis Szijjártó Péter máris beosztott diplomatának, konzulnak jelölte a fiatal külügyért.

Ez a gyors előmenetel meglehetősen ritka, főleg diplomáciai területen. Jellemzően ugyanis éveket kell lehúzni a minisztériumban, mire valaki külszolgálatra mehet. A külszolgálati, illetve diplomáciai munkát alacsonyabb beosztásban szokás megkezdeni, hogy a kezdők beletanuljanak. Deutsch azonban már minisztériumi munkáját sem kezdő pozícióból indította, és most bármiféle külszolgálati vagy diplomáciai tapasztalat nélkül kapta meg a beosztott diplomata, konzul besorolást.

Ráadásul az európai fővárosi pozíciók kifejezetten népszerűek szoktak lenni, sokan szeretnének ott külszolgálatot teljesíteni. Párizs tehát kiemelt helynek számít, főleg ha azt nézzük, hogy jelenleg 145 országban 243 konzul teljesít külszolgálatot a külügyminisztérium adatai szerint.

A kinevezéssel kapcsolatos kérdéseinket elküldtük a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak, de választ egyelőre nem kaptunk.

Deutsch Domonkos 1998-ban született, járt az ELTE PPK-ra és a Testnevelési Egyetemre is. Amúgy az MTK magasugrója, kiemelkedő eredményének (egy 2015-ös ifjúsági aranyérmen kívül) nem találtuk nyomát, ahogy annak sem, hogy részt vett volna rangos külföldi versenyen. MTK-s profilja szerint 2021 szeptemberében indult utoljára versenyen.

Deutsch Domonkos apja, Deutsch Péter maga is magasugró volt, jelenleg az MTK ügyvezető elnöke. Deutsch Domonkos nagybátyja pedig Deutsch Tamás, az MTK elnöke, a Fidesz egyik alapítója és európai parlamenti képviselője.

Emlékezetes, hogy Deutsch Tamás 24 évesen lett országgyűlési képviselő. Már 1998-ban, 32 éves korában miniszternek jelölték, ám csak diplomája megszerzése után, 1999-ben vehette át az Ifjúsági és Sportminisztérium irányítását.

  • 16x9 Image

    Keller-Alánt Ákos

    Keller-Alánt Ákos a Szabad Európa újságírója. Korábban a Magyar Narancs munkatársa volt, emellett több külföldi lapban is megjelentek cikkei (többek között: Balkan Insight, Deutsche Welle, Internazionale). Oknyomozó munkájáért többször díjazták Magyarországon és külföldön is. 

XS
SM
MD
LG